A-
A+

Dubbla infrastrukturplaner på gång i kongressen

Najoritetsledaren i senaten, New Yorkdemokraten Chuck Schumer.
Najoritetsledaren i senaten, New Yorkdemokraten Chuck Schumer.
USATT

Klimatinitiativ, betald föräldraledighet, barnomsorg, insatser för äldre samt en utvidgad statlig sjukförsäkring,

Demokraterna i USA:s senat har enats om ett "mänsklig infrastruktur"-paket värt hisnande 3 500 miljarder dollar.

Annons

Annons

Alla stora program som president Biden bett oss om är finansierade på ett robust sätt, sade en nöjd Chuck Schumer, demokratisk majoritetsledare, enligt tidningen USA Today när samtalen nått i hamn.

Lagförslaget är helt separat från den infrastrukturreform som parallellt förhandlas med Republikanerna, som i nuläget omfattar insatser på motsvarande 1 200 miljarder dollar. De är tänkta att användas för att rycka upp USA:s eftersatta vägar, broar och hamnar samt införa höghastighetsinternet i hela landet.

Ser rött

De enorma satsningarna på "mänsklig infrastruktur" får dock Republikanerna, som av tradition vill se en liten statsapparat och låga skatter, att se rött.

3 500 miljarder dollar i nya utgifter är 3 500 miljarder dollar som vi inte har, säger den republikanske Utah-senatorn Mike Lee enligt nyhetsbyrån AFP.

Demokraterna har därför skrivit samman reformerna med statsbudgeten. Just budgetförslag kan nämligen, i enstaka fall, godkännas av senaten med enkel majoritet. Detta genom en teknisk specialprocess som på engelska kallas "reconciliation", och som sätter de vanliga reglerna om minst 60 senatorers stöd ur spel.

Annons

Annons

Minimal majoritet

Maktfördelningen i senaten är minst sagt jämnt, 50-50, men vicepresident Kamala Harris har utslagsrösten. I kongressens andra kammare, representanthuset, har Demokraterna majoritet.

Klimatinsatser, nya jobb samt hjälp till amerikanska familjer hör till president Joe Bidens stora vallöften – jämte kampen mot coronapandemin.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!