A-
A+

Efter förhandlingar – maktskifte i Sametinget

Så här såg det ut när Sametinget öppnades i Östersund 2017. I morgon samlas de 31 ledamöterna i Lycksele för en ny mandatperiod. Arkivbild.
Så här såg det ut när Sametinget öppnades i Östersund 2017. I morgon samlas de 31 ledamöterna i Lycksele för en ny mandatperiod. Arkivbild.
PolitikTT

Efter tuffa förhandlingar är det nu klart med ny politisk ledning i Sametinget. Håkan Jonsson, Jakt- och fiskesamerna, blir styrelseordförande för de kommande fyra åren, rapporterar Sameradion och SVT Sápmi.

Annons

Annons

Jakt- och fiskesamerna bildar styrelse tillsammans med Skogssamerna och Landspartiet svenska samer – en allians som får 17 av 31 platser i Sametinget.

Beslutet togs i Sametingets plenum i Lycksele där Skogssamerna efter långa förhandlingar gick med på att sitta i den nya styrelsen med Jonsson i spetsen.

Den politiska skiljelinjen inom samepolitiken står framför allt mellan de som menar att samebyarna ska styra jakt, fiske och renskötsel och de som menar att samebyarna ska ha minskat inflytande och att alla samer ska ha rätt att ta del av jakt och fiske. Jakt- och fiskesamerna tillhör de som förespråkar lika rätt för alla samer att nyttja land och vatten i sina hemområden.

Det var den 16 maj det samiska folket lade sina röster på de personer de vill se som sina folkvalda företrädare. Årets val till Sametinget lockade ovanligt många väljare. Valdeltagandet landade på över 65 procent – den högsta noteringen sedan det allra första Sametingsvalet 1993.

I morgon samlas de 31 ledamöterna för att inleda den åttonde mandatperioden. Sametingets högtidliga öppnande äger rum i Lycksele. Kronprinsessan Victoria, prins Daniel, talman Andreas Norlén, kultur- och demokratiminister Amanda Lind och ärkebiskop Antje Jackelén finns bland de inbjudna gästerna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!