A-
A+

Efter kritiken – Nobelstiftelsen backar

Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen backar – Rysslands ambassadör får inte delta vid prisutdelningen.
Nobelstiftelsens vd Vidar Helgesen backar – Rysslands ambassadör får inte delta vid prisutdelningen.
NobelTT

Nobelstiftelsen gör en tvärvändning efter kritikstormen – Rysslands ambassadör portas från prisutdelningen i Konserthuset i Stockholm.

Så länge kriget fortsätter är det inte aktuellt att bjuda in Ryssland eller Belarus, säger vd Vidar Helgesen.

Annons

Bara ett dygn efter det att Nobelstiftelsens styrelse försvarat beslutet att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Iran och Belarus, vänder man nu helt om.

Vi har tagit till oss av reaktionerna som fullständigt överskuggat det som är vår grund för beslutet. Det är därför vi väljer att upprepa förra årets undantag från den praxis vi har, säger stiftelsens vd Vidar Helgesen.

TT: Var beslutet ett misstag?

När vi nu tar till oss och ändrar beslutet så är det uppenbart att det hade varit bättre att ta det här från början, men jag vill också säga att i grunden är det en övertygelse att vi ska nå ut så brett som möjligt.
Vi har velat "signalera" genom själva priset och inte inbjudningslistan men de starka reaktionerna har gjort att inbjudningslistan och inte priset kommit i fokus.

Kungahuset: Väldigt positivt

Kungahuset nåddes av Nobelstiftelsens beslut att bjuda in ambassadörerna från Ryssland, Iran och Belarus via medierna.

Frågan borde på förhand ha diskuterats med kungen, som delar ut Nobelpriset, enligt hovets informationschef Margareta Thorgren. Att Nobelstiftelsen nu backar är välkommet.

Det ser vi som väldigt positivt, säger Thorgren.

Även statsminister Ulf Kristersson (M) välkomnar beskedet.

"Ett bra och nödvändigt beslut av Nobelstiftelsens styrelse. De många och starka reaktionerna visar att hela Sverige entydigt står på Ukrainas sida mot Rysslands förfärliga invasionskrig", skriver han i en kommentar.

Inte aktuellt under kriget

Nobelstiftelsens beslut att bjuda in de tre ländernas ambassadörer möttes med omedelbar kritik där flera partiledare meddelade att de skulle nobba Nobelfirandet. På lördag förmiddag kom också beskedet från hovet att kung Carl Gustaf inte bestämt sig för om han skulle medverka eller inte.

Enligt Vidar Helgesen var styrelsen helt enig om att alla tidigare ambassadörer skulle bjudas in, liksom till ceremonin i Oslo.

TT: Hur kommer ni resonera nästa år om kriget fortgår?

Jag anser att så länge kriget fortsätter så är det inte aktuellt att bjuda in Ryssland eller Belarus.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.