A-
A+

Efter rysarvalet: "Nu krävs lyhördhet"

Avgående språkröret Per Bolund vill att partistyrelsen lyssnar till den sida av partiet som röstade på Magnus P Wåhlin.
Avgående språkröret Per Bolund vill att partistyrelsen lyssnar till den sida av partiet som röstade på Magnus P Wåhlin.
PolitikTT

Flera ledande miljöpartister manar nu partiet att samlas bakom den nya språkrörsduon.

Före detta språkröret Per Bolund tror också att partiet måste lyssna på den förlorande sidan.

Det tror jag kräver lyhördhet, säger Bolund.

Per Bolund lämnar över uppdraget som manligt språkrör till riksdagsledamoten och Stockholms tidigare trafikborgarråd Daniel Helldén efter ett rysarval där utmanaren Magnus P Wåhlin förlorade med minsta möjliga marginal.

Bolund säger till TT att de jämna röstsiffrorna, 131 mot 130, borde väcka frågan om vad den förlorande sidan "vill se".

Det tror jag kräver lyhördhet från språkrören och partistyrelsen att lyssna på den del av partiet som inte fick sin kandidat vald, vad är det de vill se. Jag är övertygad om att alla kommer sluta samman nu och känna att vi är ett parti, säger Bolund.

"Har inte splittrat"

Gustav Fridolin – som var manligt språkrör före Bolund, och som hoppades på Magnus P Wåhlin – kommenterar omröstningen med att "det har känts som att det är två personer med mycket stort stöd i partiet".

Många har sett fördelar med Magnus och många med Daniel, den diskussion som vi har haft under de senaste veckorna upplever jag inte har splittrat oss, utan har gett en bredare förståelse för hur Miljöpartiet ska se till att fler människor känner förtroende för oss i fler frågor, säger han.

TT: Är du besviken?

Nej, Daniel kommer bli ett jättebra språkrör, säger Fridolin.

Åsa Lindhagen jobbade tillsammans med Daniel Helldén i Stockholms stadshus mellan 2012 och 2018. Hon säger att partiet har fått ett "väldigt starkt team".

Nu är det viktigt att vi sluter upp bakom de här väldigt starka språkrören som vi har valt. Vi behöver ha fokus på att vi har en regering som driver en klimatfientlig politik som ökar utsläppen. Det är något som enar vårt parti som vi alla står bakom, säger hon.

"Kan bli oslagbara"

Även Miljöpartiets gruppledare i riksdagen, Annika Hirvonen, är nöjd med valet av Helldén vid sidan Av Märta Stenevi.

Jag har följt deras arbete de gångna veckorna, sedan Daniel blev valberedningens förslag. De är båda otroligt duktiga individuellt, tillsammans tror jag att de kan bli helt oslagbara, säger hon.

Hirvonen tycker att det som skrivits om splittringar inom partiet har varit överdrivet.

Det är rök utan eld skulle jag säga. Alla är inte alltid överens om allt. Vi är ett politiskt parti och saker diskuteras. Bara för att alla inte är överens om en sakfråga så är det inte en konflikt, säger hon.

"Starka politiker"

Riksdagsledamoten och före detta kulturminister Amanda Lind tror att Stenevi och Helldén kommer staka ut en riktning som hela partiet kan ställa sig bakom.

Jag har inte haft anledning att ifrågasätta valberedningens förslag, men både Daniel och Magnus är starka politiker. Jag är stolt över vårt parti en sådan här dag och nu sluter vi upp bakom de valda språkrören, säger hon.

Även klimat- och miljöminister Romina Pourmokhtari (L) gratulerar Daniel Helldén i ett inlägg på X och frågar om han är beredd att ompröva synen på kärnkraft:

"Daniel Helldén vill som nytt språkrör prioritera klimatet. Senast Miljöpartiet gjorde det lades fullt fungerande kärnkraft ned. Är du beredd att ompröva er ståndpunkt? Eller blir det fortsatt nedläggning av fossilfri energi? Jag möter dig gärna i din första debatt. Och grattis!"

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.