A-
A+

Espionosas nya film anklagas för idéstöld

'Madame Luna' heter Daniel Espinosas film som har premiär på söndagen. Arkivbild.
"Madame Luna" heter Daniel Espinosas film som har premiär på söndagen. Arkivbild.
NöjeTT

Daniel Espinosas nya film "Madame Luna" anklagas för att bygga på en stulen idé.

Produktionsbolagen bakom filmen stäms på 20 miljoner kronor, rapporterar Dagens Nyheter med hänvisning till amerikanska nyhetssajten Deadline.

Det är svensk-eritreanske filmskaparen Binyam Berhane som hävdar att filmen bygger på hans research och filmidé om en eritreansk människosmugglare. Den verklighetsbaserade idén presenterade han för Stockholmsbaserade produktionsbolaget Momento Film 2013, enligt stämningsansökan, som har lämnats in till en amerikansk domstol.

Berhane uppger att det fanns avtal mellan parterna om att göra en film baserad på berättelsen. Enligt stämningsansökan upphörde avtalet om att använda filmidén 2017.

Utan Binyam Berhanes vetskap gick produktionsbolaget, tillsammans med två andra bolag, senare vidare med filmen. Samtidigt fortsatte de att använda hans namn för att marknadsföra filmprojektet, anser Binyam Berhane.

I en kommentar till DN skriver Momento Film att bolagets bild av händelserna skiljer sig drastiskt från Berhanes, men att man inte vill gå in på detaljer på grund av den pågående rättsprocessen.

"Det är med sorg vi ser att 'Madame Lunas' universella budskap orättvist fläckas av denna onödiga rättstvist", skriver bolaget till tidningen.

Filmen har premiär på Rotterdams filmfestival på söndagen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.