A-
A+

EU-topp flydde dödlig rysk attack mot Kiev

Eld och rök slår ut från ett flerbostadshus efter en rysk attack i Kiev på onsdagsmorgonen.
Eld och rök slår ut från ett flerbostadshus efter en rysk attack i Kiev på onsdagsmorgonen.
UkrainaTT

Flera civila har dödats i en "massiv" våg av ryska robot- och drönarangrepp runtom i Ukraina, uppger Ukrainas president Volodymyr Zelenskyj enligt AP.

EU:s utrikeschef Josep Borrell och en norsk stortingsledamot på besök i Kiev fick sätta sig i säkerhet i skyddsrum under attacken.

Människor evakueras efter att ett bostadshus i Kiev träffats.
Människor evakueras efter att ett bostadshus i Kiev träffats.

Explosioner hördes på onsdagsmorgonen i Kiev och människor uppmanades söka skydd. En flervåningsbyggnad och en bensinstation började brinna till följd av angreppen, meddelar militärförvaltningen på Telegram.

Minst fem civila har dödats, varav fyra i Kiev. Räddningstjänsten fortsätter arbeta vid höghuset i Kiev och letar efter fler offer.

Två högspänningsledningar skadades också och delar av staden blev utan ström, uppger stadens borgmästare Vitalij Klytjko på sociala medier.

Ett 40-tal civila har dessutom skadats. Enligt Klytjko finns en gravid kvinna bland de skadade i Kiev.

Bombningarna var de första mot Kiev på två veckor.

Borrell sökte skydd

Bland dem som tvingades söka skydd under attackerna i Kiev var EU:s utrikeschef Josep Borrell och hans delegation, som är på besök för samtal med president Volodymyr Zelenskyj och andra ukrainska ledare, rapporterar EFE.

Även den norska stortingspolitikern Siv Mossleth (Sp) var i Kiev och fick söka sig till skyddsrum tillsammans med tre andra, rapporterar NTB. Mossleth var i Kiev på uppdrag av den europeiska säkerhetsorganisationen OSSE.

Vi höll humöret uppe, men det var smutsigt, rått, blött och i mycket dåligt skick. Det hade inte varit bra att ha varit där i flera dagar, säger hon om tiden i skyddsrummet.

Attackerna varade i tre timmar och kom i vågor, skriver militärförvaltningen och tillägger att tiotals robotar avvärjts av det ukrainska luftförsvaret.

Även i flera andra ukrainska regioner utlystes flyglarm med varning för robotangrepp.

Angrepp på flera håll

Minst fyra attacker har rapporterats från Charkivregionen i nordöstra Ukraina, uppger guvernören Oleh Synehubov på sociala medier. I tisdags dog ett spädbarn i ett angrepp i regionen, och barnets mor skadades.

Attackdrönare har också slagit mot Mykolajivregionen i södra Ukraina, enligt det ukrainska flygvapnet. Minst en person har dött i samband med en rysk attack mot hamnstaden Mykolajiv, uppger borgmästaren Oleksandr Senkevytj på sociala medier.

Flera bostadshus skadades i samband med attacken.

Lviv-regionen i västra Ukraina träffades också och en brand bröt ut, rapporterar AP.

Rysslands försvarsdepartement säger i ett uttalande att målet med attackerna var vapenfabriker i Ukraina.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.