A-
A+

Expert: Fed behöver mer bevis

Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB. Arkivbild.
Elisabet Kopelman, USA-ekonom på SEB. Arkivbild.
EkonomiTT

USA:s centralbank Federal Reserve (Fed) behöver se mer bevis på att inflationen fortsätter nedåt innan det är aktuellt med en räntesänkning, enligt SEB:s USA-ekonom Elisabet Kopelman

Det är ganska tydligt att Fed är i ett nytt läge nu, säger hon.

Att Fed för fjärde mötet i rad lämnar styrräntan oförändrad och låter den ligga kvar i intervallet 5,25–5,50 procent kom inte som någon större överraskning, enligt Elisabet Kopelman.

Givet hur starkt ekonomin har fortsatt utvecklas är Fed inte under press att sänka räntan för att stötta ekonomin, utan frågan är hur länge man ska låta räntan ligga kvar på den här åtstramade nivån i ett läge där inflationen ändå ganska snabbt ser ut att röra sig nedåt mot målet på 2 procent, säger hon.

Nytt läge

Fed behöver dock se mer bevis på att inflationen verkligen är på väg åt rätt håll innan det blir aktuellt med en sänkning, framhåller Kopelman.

Det är ganska tydligt att Fed är i ett nytt läge, nu handlar det inte längre om att strama åt utan att vänta in ytterligare bevis på att inflationen verkligen är på väg tillbaka mot målet och kommer att stanna där. Då är det dags att börja lätta på penningpolitiken.

Nästa Fed-möte hålls i mars, men Kopelman tror att det dröjer till mötet därefter, i maj, innan en sänkning sker.

Man ska inte utesluta mars beroende på hur data kommer in, men vårt huvudscenario är att man väntar till maj.

Fokus på ECB

På torsdag är det Riksbankens tur att lämna sitt räntebesked. Feds besked är en positiv signal för Riksbanken, men dess fokus är framför allt riktat mot Europeiska centralbanken (ECB).

ECB:s retorik är att man inte ska springa för fort på lättnader. Oron från Riksbankens sida är att om man skulle börja sänka innan ECB gör det så finns det risk att kronan hamnar under press igen, vilket kan innebära problem ur inflationssynpunkt.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.