A-
A+

Expert: Gör inte så här om du möter en björn

Björnar har mycket god hörsel och gott luktsinne, och känner ofta när en människa är på väg, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert. Arkivbild.
Björnar har mycket god hörsel och gott luktsinne, och känner ofta när en människa är på väg, enligt rovdjursexpert Benny Gäfvert. Arkivbild.
DjurTT

Försök behålla lugnet, tala lugnt och backa långsamt därifrån.

Så låter rovdjursexpert Benny Gäfverts råd till den som råkar möta en björn i skogen. Medan incidenter mellan björnar och jägare sker varje år, är risken liten för att du som svamp- och bärplockare springer på en björn i skogen, betonar han.

Annons

Under i stort sett varje jaktsäsong under de senaste 30 åren har incidenter inträffat i mötet mellan jägare och björn. Två av dem har haft dödlig utgång, berättar Benny Gäfvert, rovdjursexpert vid Världsnaturfonden WWF, för TT.

Under jakten är björnarna ofta jagade av hundar, har en hög stressnivå och är därför benägna att gå till attack.

I flera fall har det då varit hundar som avbryter björnens angrepp, på liknande vis som tonårspojken gjorde med björnen som låg ovanpå hans far vid björnattacken i Ljusdal, säger Benny Gäfvert.

Känner även om du smyger

För bär- och svampplockare och andra skogsströvare är risken att stöta på en björn ute i skogen däremot liten, framhåller han.

Björnarna har väldigt god hörsel och gott luktsinne och känner ofta att människor är på väg. Att obemärkt komma nära en björn är mycket svårt, säger Benny Gäfvert.

Det som däremot kan hända är att man överraskar en björn som är fullt upptagen med att rota runt i blåbärsris eller gnaga på ett byte.

Om du kommer gående över en kulle och vinden är så stark så att björnen inte känner din doft, skulle du kunna hamna i en situation då både du och björnen blir överraskade.

I en sådan situation ska du försöka få björnen att förstå att du är en människa, då kommer den att vilja ta sig därifrån. Backa långsamt därifrån medan du talar lugnt, säger Benny Gäfvert.

Skydda huvud och nacke

Om björnen mot all förmodan skulle gå till angrepp kan man lägga sig på marken och skydda huvud och nacke, råder han.

Björnens kraftfulla käkar kan orsaka otäcka skador. Men i de fall då björnar har gått till angrepp så är det oftast för att markera att vi inkräktar, sedan söker de sig från området.

I de allra flesta fall är det jägare med hund som attackeras, men det har hänt att exempelvis skogsröjare eller människor som passerar en björn upptagen med ett byte råkar ut för en attack.

Skillnaden då är att björnen främst bara vill undanröja ett hot. Den kanske springer omkull dig och sedan sticker därifrån. Men en skadskjuten björn är livsfarlig, och fullföljer i större utsträckning ett angrepp, säger Benny Gäfvert.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.