A-
A+

"Explosivt" vid gränsen mellan Iran och Pakistan

En pakistanier tittar under torsdagsmorgonen på dagstidningar som rapporterar om Irans attack i Pakistan i tisdags. Tidigt på torsdagen utförde Pakistans flygvapen liknande attacker i Iran.
En pakistanier tittar under torsdagsmorgonen på dagstidningar som rapporterar om Irans attack i Pakistan i tisdags. Tidigt på torsdagen utförde Pakistans flygvapen liknande attacker i Iran.
IranTT

Konflikten mellan Iran och Pakistan har pågått i många år, men med de senaste dagarnas attacker har spänningarna trissats upp till en ny nivå.

Folk överreagerar och allt är så explosivt, säger Ann Wilkens, tidigare ambassadör i Pakistan.

Pakistans attack mot en milisgrupp inne i Iran på torsdagen kom ett par dagar efter att Iran gjorde en liknande attack på pakistansk mark.

Den komplexa konflikten i gränsområdet mellan länderna har pågått i många år. Ibland relativt lågintensivt, men bitvis har den blossat upp.

"Alla är nervösa"

Den senaste utvecklingen – där Pakistans flygvapen bombade i den iranska provinsen Sistan och Baluchistan efter den iranska attacken i Pakistan i tisdags – är en rejäl upptrappning. Ann Wilkens beskriver utvecklingen som smått oförklarlig.

Det har inte hänt förut såvitt jag kan komma ihåg, det måste ses som ett utslag av den allmänna hoppigheten i regionen. Alla är nervösa, folk överreagerar och allt är så explosivt, säger hon.

Kärnvapenstaten Pakistan och grannlandet Iran, som omvärlden befarar skulle kunna utveckla kärnvapen på förhållandevis kort tid, försöker båda hantera uppror i gränsområdet. Pakistan i gränsprovinsen Baluchistan och Iran i provinsen Sistan och Baluchistan på andra sidan gränsen. Länderna har anklagat varandra för att ge militanta baluchiska grupper en fristad.

Diskriminering

Konflikten handlar i grunden om att sunnimuslimer som bor i Sistan och Baluchistan i det shiamuslimskt styrda Iran anser att de är diskriminerade, vilket bland annat tydliggörs i att det är oproportionerligt många från det området som avrättas, säger Ann Wilkens.

Och i Pakistan känner sig baluchierna diskriminerade för att Baluchistan är den fattigaste och mest eftersatta av de fyra provinserna i Pakistan.

I området verkar den extremistiska separatistgruppen BLA som ibland agerar i samröre med sunnimuslimerna i Iran. Separatisterna strävar efter oberoende från Pakistan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.