A-
A+

Fem höjdpunkter på Göteborgs filmfestival

Biograf Draken i Göteborg. Arkivbild.
Biograf Draken i Göteborg. Arkivbild.
FilmTT

I helgen drar den 47:e upplagan av Göteborgs filmfestival i gång med priser, gäster, samtal – och så klart massor av film. Här är några av höjdpunkterna att ha koll på i år.

Asta Kamma August har en av huvudrollerna i omtalade 'Hypnosen'. Arkivbild.
Asta Kamma August har en av huvudrollerna i omtalade "Hypnosen". Arkivbild.
Ewan McGregor kommer till Göteborg. Arkivbild.
Ewan McGregor kommer till Göteborg. Arkivbild.
Bibi Andersson, Ingmar Bergman och Liv Ullmann 1965. Arkivbild.
Bibi Andersson, Ingmar Bergman och Liv Ullmann 1965. Arkivbild.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare. Arkivbild.
Jonas Holmberg, konstnärlig ledare. Arkivbild.

"Hanteringen av odöda"

En av de mest uppmärksammade premiärerna i år är det filosofiska zombiedramat "Hanteringen av odöda". Norska regissören Thea Hvistendahls filmatisering av John Ajvide Lindqvists snart 20 år gamla skräckroman med samma namn inleder festivalen och tävlar i den nordiska sektionen. Filmens handling, där folk tvingas hantera faktumet att deras döda anhöriga plötsligt återuppstår. är den här gången förlagd till Oslo och på rollistan finns stjärnor som Anders Danielsen Lie och Bahar Pars.

"Hypnosen"

En annan omtalad film i år är Ernst de Geers "Hypnosen" där Asta Kamma August och Herbert Nordrum spelar det unga entreprenörsparet André och Vera som rör sig i tech-startup-världen och där Vera söker sig till en hypnosterapeut och råkar bli helt personlighetsförändrad strax före ett viktigt konvent med investerare. "Hypnosen" är Ernst de Geers debutfilm och tävlar också i den nordiska sektionen.

McGregor hedersgäst

I år faller det på skådespelaren Ewan McGregor att skänka lite Hollywoodglans till festivalen. Skotten är på plats för att ta emot årets hederspris, vilket sker i samband med en visning av hans genombrottsfilm "Trainspotting" på Stora teatern. McGregor spelar också huvudrollen i "Mother couch" – baserad på Jerker Virdborgs bok "Mamma i soffa" – som visas under festivalen.

AI-Bergman

Mitt i den rådande AI-febern riktar Göteborgs filmfestival fokus mot artificiell intelligens och dess relation till filmkonsten. Temat går igen i såväl aktuella filmer och retrospektiv som i årets samtalsprogram. Dessutom visas en AI-bearbetad version av Ingmar Bergmans "Persona" där den finlandssvenska skådespelaren Alma Pöysti spelar rollfiguren Elisabet Vogel i stället för Liv Ullmann. Tanken är att experimentfilmen bara ska visas en enda gång.

Jonas Holmberg tar farväl

Årets filmfestival blir Jonas Holmbergs sista som konstnärlig ledare innan han drar vidare till Kalmar konstmuseum och efterträds av Pia Lundberg. Under Holmbergs tio år på jobbet har man hittat på hyss som att visa film i sarkofager, bokstavligen hypnotisera biobesökare och att låta publik på plats bli regisserad av Ruben Östlund. Under pandemin tog man också ett stort kliv ut i den digitala världen.

Göteborgs filmfestival pågår mellan den 26 januari och 4 februari.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.