A-
A+

Femåring dog på HVB-hem – anställda frias

Den femåriga pojken hittades död i en närliggande å, efter att han försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors i juni 2021. Arkivbild.
Den femåriga pojken hittades död i en närliggande å, efter att han försvunnit från ett HVB-hem i Hagfors i juni 2021. Arkivbild.
BrottTT

Två anställda på ett HVB-hem, som tidigare dömts för att ha vållat en femårings död, frias nu i hovrätten.

De har inte varit oaktsamma på ett sådant sätt att det kan leda till grund för ansvar för vållande till annans död, säger rättens ordförande Johanna Hagman.

Det var på morgonen den 15 juni 2021 som femåringen försvann från HVB-hemmet i Hagfors i Värmland. Några timmar senare hittades han drunknad i en närbelägen å.

Två tidigare anställda dömdes till villkorlig dom för vållande till annans död i tingsrätten. De dömdes också till att gemensamt betala drygt 70 000 kronor i skadestånd till pojkens föräldrar.

Tingsrätten lade stor vikt vid att kvinnorna satt i hallen, medan dörren till rummet där bland andra den femårige pojken lekte var stängd till och från vilket gjorde att han oupptäckt kunde gå ut genom en altandörr.

Rätten: Finns samband

Även hovrätten konstaterar att det fanns "ett orsakssamband" mellan de anställdas agerande och pojkens död – men att det inte är tillräckligt för att de ska kunna dömas.

Åklagaren har bevisat att dörren till vardagsrummet var stängd, men att det endast rörde sig om en mycket kort stund och att personalen återkommande dessförinnan hade kontrollerat att barnen hade det bra i rummet, säger Johanna Hagman, hovrättsråd och rättens ordförande, och tillägger:
Typiskt sett är det inte en riskfylld situation, som det ofta ska vara fråga om när ett ansvar för vållande till annans död ska kunna komma i fråga.

"Besviken och förvånad"

De båda kvinnorna frias därför av en enig hovrätt.

Jag har talat med min klient som så klart känner sig väldigt lättad, säger advokat David Halén Lindberg som försvarar en av kvinnorna.

Hon är glad över hur hovrätten har resonerat, säger han.

Det här är ju argument som hon har framfört i både tingsrätt och hovrätt, men hon har inte vågat ta ut något i förskott.

Catharina Wikner, målsägarbiträde för pojkens pappa, är besviken och förvånad över domen.

Jag tycker att det är konstigt att man tycker att de, genom det här förfarandet, inte ska göras ansvariga, säger hon och påpekar de anställda enligt hennes mening haft så regelbunden kontakt med pojken att de borde ha insett att han skulle kunna öppna altandörren.

Hon är också kritisk mot att varken kommunens eller företaget som ägde HVB-hemmets ansvar prövats i rätten.

Det aktuella HVB-hemmet lades ner några veckor efter dödsfallet.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.