A-
A+

FI-chefen varnar för bitcoin

Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild
Finansinspektionens generaldirektör Erik Thedéen. Arkivbild
EkonomiTT

Det behövs reglering, tillståndskrav och kapitaltäckningsregler för att hantera konsumentriskerna med kryptovalutor, enligt Erik Thedéen, chef för Finansinspektionen (FI).

Bitcoin är varken betalningsmedel eller investering, varnar han.

Annons

Annons

Delar av tekniken bakom kryptotillgångarna – som den så kallade blockkedjetekniken – kan vara till nytta för marknaden på sikt, enligt FI-chefen.

Men när Erik Thedéen summerar den senaste tidens spekulationsvåg i bitcoin och andra så kallade kryptovalutor är han kritisk.

Det finns exempel på rena bedrägerier, säger han i ett tal på Finansanalytikernas förening på onsdagen.

Omöjligt att värdera

Då det är omöjligt att korrekt värdera en kryptotillgång – som saknar underliggande värde – vill Thedéen inte beskriva bitcoin och andra kryptovalutor vare sig som betalningsmedel eller investeringar utan som ren spekulation.

Dessutom dömer han ut framställningsmetoden av bitcoin som energislöseri och varnar för att kryptovalutan också används av kriminella.

Ett företag som beskriver sig som hållbart borde rimligen tänka efter noga innan de möjliggör handel eller innehav i tillgångar som har en stor negativ miljöpåverkan, säger han.

Thedéen ställer sig enligt talet bakom ett förslag som EU-kommissionen tagit fram för reglering. Det ska enligt FI-chefen ge konsumentskydd som utformas så att det blir striktare för de mest riskabla typerna av kryptotillgångar.

Det handlar om tillståndskrav, även för de som säljer tjänster med koppling till kryptotillgångarna, som digitala plånböcker, växlingstjänster och så kallade kryptobörser. Och vid sidan av kapitaltäckningskrav föreslås även resolutionsplaner för utgivare tjänster kopplade till de mest riskabla kryptotillgångarna.

Annons

Annons

Musk på Twitter

FI-chefen vädjar också till banker och värdepappersbolag att ta ansvar för sin omsorgsplikt gentemot konsumenter när det gäller kryptotillgångar.

En bitcoin kostar just nu cirka 39 000 dollar, motsvarande ungefär 326 000 kronor, men priset har varierat kraftigt under årets turbulenta handel. I början av året låg priset som lägst på 27 630 och i april uppnåddes en topp på 64 900 dollar.

En stor del av kursrörelserna har kommit sedan elbiltillverkaren Teslas grundare Elon Musk uttalat sig om kryptovalutan på det sociala nätverket Twitter. Först meddelade han att Tesla hade köpt bitcoin för 1,5 miljarder dollar och öppnade för att det skulle gå att köpa bilar från Tesla med bitcoin.

Sedan dumpade Tesla 10 procent av sina bitcoin och Musk meddelade att dörren stängts för Teslabetalningar med bitcoin då framställningen av kryptovalutan utgjorde ett klimathot.

Betalningsmedel i El Salvador

Det senaste beskedet från Musk är dock att dörren står på glänt för bitcoin igen – om det går att bekräfta att omkring 50 procent av energin som används är framställd av förnybara energikällor.

Bitcoin fick nyligen även en skjuts uppåt av El Salvadors president Nayib Bukele, när han tidigare i juni förklarade att hans land blir först i världen med att acceptera bitcoin som betalningsmedel.

En färsk enkät gjord av den amerikanska storbanken Bank of America visar att fyra av fem fondförvaltare (81 procent) ser bitcoin som en bubbla. I enkäten deltog 224 fondförvaltare med mer än 650 miljarder dollar i tillgångar under förvaltning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!