A-
A+

FI ökar pressen på fondförvaltare

Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Arkivbild.
Erik Thedéen, generaldirektör för Finansinspektionen (FI). Arkivbild.
EkonomiTT

I pandemins början sattes delar av fondmarknaden i gungning. Finansinspektionen sätter nu press på fondförvaltare att höja krisberedskapen.

Annons

Annons

När pandemin tog fart våren 2020 uppstod allvarliga störningar på marknaden för företagsobligationer. Det blev problem med likviditeten i fonderna när många ville lösa sina innehav samtidigt och prissättningen av obligationerna, det vill säga värderingen av innehaven, sattes ur spel.

Förebygga kris

Finansinspektionen (FI) varnar för att framtiden kan bjuda på fler kriser och att det är svårt att förutspå var krisen landar, om det nästa gång exempelvis är aktiefonder eller småbolagsfonder som drabbas. Därför behövs fler förebyggande åtgärder, enligt Erik Thedéen, generaldirektör på FI.

Jag kan inte säga var nästa kris kommer, säger Thedéen.
Fonder har ett inneboende dilemma, dels att de tillåter daglig inlösen, dels att de investerar i värdepapper som kanske inte klarar av snabba uttag.

FI anser att det som hände i början av pandemin visar på hur tätt sammankopplade fonder är med resten av det finansiella systemet och därför behöver samtliga fondförvaltare se över sin hantering av risker för likviditetsproblem.

För banksparande finns reglering som garanterar att du får ut pengar från ditt bankkonto. Så är inte fonder tänkta att fungera utan där måste man ha olika verktyg för att helt enkelt bromsa uttagen om det blir för massivt, säger Erik Thedéen.

Annons

Annons

Ska vara rättvist

Stresstester är något han lyfter som ett instrument för förvaltarna att fånga upp vilka risker som finns inbyggda i fonderna.

En höjd beredskap för likviditetsrisk handlar, enligt Thedéen, om att bygga in trögheter och fördyringar i systemet.

I grund och botten handlar det inte om något som är dåligt för placerarna utan att det ska vara rättvist. Att inte någon tjänar på att det är felprissatt och de andra får betala senare, säger Erik Thedéen.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.