A-
A+

FI ser bristande kreditprövningar

Finansinspektionen (FI) ser fortsatta problem med kreditprövningar av konsumtionslån. Arkivbild.
Finansinspektionen (FI) ser fortsatta problem med kreditprövningar av konsumtionslån. Arkivbild.
EkonomiTT

Fler hamnar hos inkasso för konsumtionslån än förra året, men Finansinspektionen (FI) ser viss ljusning. De som tar nya lån har bättre inkomster än tidigare.

Annons

Annons

För fjärde året i rad kartlägger FI hushållens konsumtionslån. Till skillnad från förra året så har de som tar konsumtionslån ofta bättre inkomst och större möjligheter att betala på lånen. Ändå hamnar 5,7 procent av de som tar ett konsumtionslån hos inkasso inom fem månader, en ökning från 4,5 procent förra året.

Unga är fortsatt mest sårbara för att få betalningsproblem när de tar konsumtionslån. Åtta procent av låntagare under 25 år hamnade hos inkasso under de första månaderna efter lånet.

"För konsumenter med låg inkomst eller med små marginaler kan det bli svårt om man får lån som man egentligen inte har råd med", säger biträdande generaldirektör Susanna Grufman i ett pressmeddelande.

I kartläggningen har FI också sett problem med kreditgivarnas låneprövningar. Var sjätte med blanco- eller objektslån och var femte med avbetalningar har för lite kvar varje månad för att betala av sina lån. Det tyder på att långivarna inte gjort en tillräckligt bra kreditprövning, enligt Finansinspektionen.

Det är FI som ger tillstånd till låneinstitut för kreditgivning, och de har sedan den 1 november förtydligat att konsumenter ska ha en rimlig levnadsstandard efter att de har fått lånet beviljat, skriver FI i rapporten.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

1kr_kampanj_bottombar

Prova Premium i en månad för endast en krona.