A-
A+

Finansinspektionen ökar kraven på bankerna

Nu ställs tuffare krav på bankernas kapitalisering. Arkivbild.
Nu ställs tuffare krav på bankernas kapitalisering. Arkivbild.
EkonomTT

Annons

Annons

I mars i fjol sänkte Finansinspektionen, FI, kraven på bankernas kapitalisering till följd av den stora osäkerheten då pandemin bröt ut. Det så kallade kontracykliska buffertvärdet sänktes från 2,5 till 0 procent.

Men nu då pandemin långsamt släpper greppet är det dags att återgå till tuffare krav på att det ska finnas pengar i banken. "FI bedömer att läget har fortsatt att förbättras under hösten och att riskerna för stora kreditförluster i bankerna har minskat ytterligare. Samtidigt pekar uppgången i tillgångspriser och bostadspriser, tillsammans med stigande skulder hos hushållen, på ökade risker i det finansiella systemet", skriver FI i ett pressmeddelande.

Höjningen till 1 procent är ett första steg. Det nya buffertvärdet tar ett år att implementera, och börjar tillämpas 29 september 2022.

"Bankerna gick in i pandemin med betydande kapitalbuffertar. Det har tillsammans med olika stödåtgärder bidragit till att upprätthålla kreditutbudet. Nu behöver vi åter bygga upp kapitalet i bankerna för att ha motståndskraft att hantera framtida kriser", skriver FI:s generaldirektör Erik Thedéen.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.