A-
A+

Finländare vill ha en vis president

Laura Mustonen har röstat i Finlands presidentval.
Laura Mustonen har röstat i Finlands presidentval.
FinlandTT

"Ingen galen rasist", "en stark man" och en "gay icon". Det är vad några Helsingforsbor säger sig vilja ha när Finland väljer president.

På ett sätt tycker jag det här valet är viktigare än andra eftersom det bara finns en president och han eller hon väljs för sex år, säger Gunvor Skogman efter att ha lagt sin röst.

Kari, som inte vill uppge efternamn, vill se 'en stark man' som president.
Kari, som inte vill uppge efternamn, vill se "en stark man" som president.

Tiden börjar rinna ut för de finländare som ännu har tänkt rösta. De som TT talat med i Helsingfors har dock alla redan röstat.

Gunvor Skogman var på plats vid valurnorna redan när vallokalen öppnade, klockan nio på söndagsmorgonen. Hon anser att presidentvalet känns viktigare nu än tidigare med tanke på det kaotiska omvärldsläget och ville rösta på en kandidat med rätt värdegrund.

Det betyder väldigt mycket att vi har en president som kan möta utlänningar och tänka i lugn och ro. Vi får be om vishet för den som blir president.

Valde att taktikrösta

Siiri, som inte vill uppge sitt efternamn, säger att hon röstade på en kandidat som har en reell möjlighet att bli vald och förstår inte varför man inte skulle taktikrösta – det är helt onödigt att rösta på en kandidat som inte kan bli vald, säger hon.

Jag vill ha en kandidat som representerar mitt Finland. Och det är Pekka Haavisto. Jag vill ha en "gay icon", säger hon och tillägger att nästan alla kandidater utom (Sannfinländaren Jussi) Halla-aho skulle vara okej som presidenter.
Så länge det inte är någon galen rasist är allt okej.

Kari, som inte heller vill uppge sitt efternamn, har förhandsröstat och hans val av kandidat behåller han för sig själv. Han tycker att det först var ganska svårt att hitta någon bra kandidat, men hittade till slut ändå "en stark man" bra nog att rösta på.

Jag vill ha en stark, handlingskraftig president, som nuvarande Niinistö, med ett bra fokus.

Andra omgång

Laura Mustonen använde sin rösträtt för att stödja Pekka Haavisto. Hur det känns om någon annan vinner valet säger hon beror på vem det är.

Till exempel delar jag inte samma värdegrund med Jussi Halla-aho. Han vore inte det trevligaste valet, enligt min personliga åsikt.

Vallokalerna stänger klockan 19, svensk tid. Strax därefter väntas åtminstone en del av förhandsrösterna vara räknade.

En andra valomgång väntas den 11 februari

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.