A-
A+

Fler skuldsatta pensionärer till Kronofogden

Nu får Kronofogden in fler ärenden där den skuldsatta är över 65 år. Arkivbild.
Nu får Kronofogden in fler ärenden där den skuldsatta är över 65 år. Arkivbild.
EkonomiTT

Allt fler äldre klarar inte av att betala sina skulder. Hos Kronofogden har ärenden med 65-plussare ökat betydligt mer än för yngre.

Det är extra tragiskt med äldre skuldsatta, säger Davor Vuleta, privatekonomisk talesperson på Kronofogden.

Han berättar att ökningen av ärenden hos Kronofogden för yngre skuldsatta ligger på 6 procent under förra året. En stor ökning, men inte lika stor som hos de äldre. För personer 65 år och äldre är ökningen hela 9 procent under fjolåret. Ökningen är ungefär lika mellan män och kvinnor.

Det är extra tragiskt med äldre skuldsatta. Den som är 25 har hela livet på sig att betala sin skuld, men den som är 85 kan inte betala tillbaka.

Han berättar att tidigare undersökningar som Kronofogden gjort har visat att den som är äldre och hamnar hos Kronofogden blir kvar länge. 20 år, eller livet ut.

Alla typer

Han har försökt hitta ett mönster. Men inget sådant kan urskiljas, i alla fall inte vid en första anblick.

Det är alla typer av skulder som ökar hos de äldre. Men de enskilda målen ökar mest, det vill säga skulder där det inte är staten som är fordringsägare.

Han ser konsumtionsskulder, skatteskulder, fordonsrelaterade skulder och fordringar från kommuner och regioner. Kanske handlar det senare om vårdräkningar och avgifter för exempelvis hemtjänst.

Det är spretigt, men det är mycket från kommunerna.

Oftast handlar skulderna från början om mycket, mycket små belopp, några hundralappar för en missad räkning. När den hamnar hos Kronofogden har skulden vuxit till 2 000, och sedan tickar det på, förklarar han. Skulden kan gå till löneutmätning, och då räcker pengarna ännu sämre nästa månad. Det kan ge upphov till nya skulder. Det kan till slut bli tiotusentals kronor som det inte finns en chans att betala.

Räcker inte

Varför fler äldre nu hamnar i skuldfällan kan han inte säga säkert. Men han tror att det kan handla om att pengarna helt enkelt inte räcker när allt blir dyrare.

Vi skulle behöva undersöka det här närmare.

Många, särskilt kvinnor har mycket låga pensioner.

Vi skulle vilja att de äldre försökte lösa sin situation tillsammans med andra, så att de inte hamnar hos oss. Sedan behöver den som är skyldig pengar vara aktiv och prata med fordringsägarna, med familjen och med budget- och skuldrådgivare, säger Davor Vuleta.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.