A-
A+

Föremål vid Israels ambassad förstört

Nationella bombskyddet har förstört det skarpa föremål som hittades utanför Israels ambassad i Stockholm på onsdagseftermiddagen.
Nationella bombskyddet har förstört det skarpa föremål som hittades utanför Israels ambassad i Stockholm på onsdagseftermiddagen.
BrottTT

Det misstänkt farliga föremål som hittades vid Israels ambassad i Stockholm på onsdagseftermiddagen var skarpt och har förstörts.

“Vi kommer inte att låta oss skrämmas av terror”, skriver Israels ambassadör i Sverige, Ziv Nevo Kulman, på X.

Vi har inte påträffat något annat som kan betraktas som farligt i området så den delen av insatsen är nu avklarad. Nu har vi gått in i ett skede där vi arbetar med att söka efter och säkra spår, både fysiska och sådana som eventuella övervakningskameror kan ha fångat upp, säger polisens presstalesperson Daniel Wikdahl till TT på eftermiddagen.

Larmet inkom till polisen klockan 13.08 på onsdagen sedan personal på ambassaden hittat föremålet på insidan av staketet på ambassadområdet.

Förstördes på plats

Polisen upprättade omfattande avspärrningar runt ambassaden och kallade dit Nationella bombskyddet som undersökte föremålet. Det bedömdes vara skarpt och förstördes på plats.

Enligt uppgifter till både Aftonbladet och Expressen rör det sig om en handgranat, men det vill polisen inte bekräfta.

Jag uttalar mig inte om vad det rör sig om för slags föremål mer än att vi har bedömt det som skarpt, säger Wikdahl.

Polisen vill inte heller gå in på hur länge de misstänker att föremålet har legat på platsen.

Personalen på ambassaden evakuerades inte under insatsen.

En förundersökning om försök till grov allmänfarlig ödeläggelse och grovt olaga hot har inletts.

Skärpt bevakning

Polisen och Säkerhetspolisen utreder attackförsöket och bevakningen av ambassaden och av andra judiska institutioner har skärpts i Sverige, skriver statsminister Ulf Kristersson på X.

"Detta är mycket allvarligt. Ett försök till attack mot en ambassad är en attack både mot dem som verkar där och mot Sverige", skriver Kristersson.

Israels ambassadör i Sverige Ziv Nevo Kulman kommenterar också händelsen på X:

"I dag utsattes vi för ett attentatsförsök mot Israels ambassad i Stockholm och dess anställda. Vi tackar de svenska myndigheterna för deras snabba agerande. Vi kommer inte att låta oss skrämmas av terror", skriver han.

Bevakningen av flera andra ambassader i närheten av Israels har också skärpts, rapporterar P4 Stockholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.