A-
A+

Försiktig optimism inledde börsveckan

Börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.
Börsens lokaler i Frihamnen i Stockholm. Arkivbild.
BörsTT

Stockholmsbörsen fortsatte försiktigt uppåt på måndagen efter rallyt som avslutade förra handelsveckan. OMXS-index steg 0,3 procent.

De stora Europabörserna delade i stort optimismen i väntan på nya signaler från USA:s centralbank.

Annons

Annons

De flesta av tungviktarna i OMXS30-index stängde på plus. Stora vinnare var värmebolaget Nibe och bilsäkerhetskoncernen Autoliv, som ökade 2,7 respektive 3,1 procent. Indextunga klädjätten H&M steg 1,8 procent och OMXS30 som helhet klättrade 0,4 procent.

I den bredare aktielistan föll flera fastighetsbolag hårt. Eastnine rasade 12,1 procent efter det att försäljningen av den ryska modekedjan Melon omintetgjorts sedan en tilltänkt köpare dragit sig ur, rapporterar Dagens industri. Och Oscar Properties gick ned 5,4 procent efter nyheten att investmentbolaget Öresund har sålt hela sitt innehav.

Ute i Europa steg DAX-index i Frankfurt med 0,5 procent och CAC40-index i Paris med 0,3 procent. I London var det dystrare med nedgång på 0,2 procent för FTSE100-index.

Det var lite av en mellandag för marknaden inför Fed-chefen Jerome Powells tal i USA:s kongress på tisdagen och onsdagen. Mycket fokus ligger nu på hur centralbanken där hanterar räntan framöver. Förhoppningen är att banken ska nöja sig med en höjning på 0,25 procentenheter vid nästa möte.

Samtidigt väntar världsmarknaden på fortsatta nyheter från den pågående årliga nationella folkkongressen i Peking. Där aviserade Kina i går ett sänkt tillväxtmål till "omkring 5 procent", vilket ska åstadkommas utan nya stora stimulanspaket.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.