A-
A+

Första dispensen klar för brandmän – fler på kö

Nya regler för dygnsvila för brandmän träder i kraft på torsdag. Arkivbild.
Nya regler för dygnsvila för brandmän träder i kraft på torsdag. Arkivbild.
ArbeteTT

På torsdag börjar de nya reglerna för dygnsvila gälla för räddningstjänsten. En stor majoritet har ansökt om att få slippa – och nu har ett första undantag beviljats.

Räddningstjänster som omfattar 88 procent av den utryckande personalen som jobbar heltid vill ha dispens från de nya EU-reglerna om minst 11 timmars dygnsvila.

Enligt Initiativet skydda räddningstjänstens arbetstider har 61 av totalt 89 räddningstjänster med heltidsarbetande personal ansökt om dispens. Statistiken bygger på siffror från Sveriges Kommuner och Regioner (SKR).

Enligt Kommunal innebär SKR:s tolkning av reglerna att räddningspersonal aldrig kan jobba dygnspass, trots att de kan få vila på jobbet.

Kommunals ordförande Malin Ragnegård har tidigare sagt till TT att hon tycker att SKR tolkat EU-reglerna fel, vilket lett till ansökningar om dispens.

På tisdagen kom ett första besked – räddningstjänsten i Finspång beviljas dispens för helger och semesterperioder, rapporterar SR Ekot.

Enligt Kurt Eriksson, ordförande i den arbetstidsnämnd som beslutar om dispenserna, är det dock för tidigt att dra slutsatser för övriga.

Den 1 oktober förra året trädde reglerna i kraft för bland annat ambulansförare och vårdpersonal.

Rättad: I en tidigare version av texten placerades Kurt Eriksson i fel organisation.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.