A-
A+

Försvaret godtar nya karensregler – men ÖB slipper

Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.
Överbefälhavare Micael Bydén. Arkivbild.
SamhälleTT

Försvarsmakten accepterar förslaget om nya karensregler för de högsta myndighetscheferna som vill byta till jobb i privata näringslivet.

Sittande överbefälhavarens nystartade, och kritiserade, konsultföretag kommer dock inte omfattas – då lagen inte hinner träda i kraft.

Regeringens utredare har föreslagit att den sex år gamla så kallade restriktionslagen ska ersättas med en ny, som också ska omfatta de högsta myndighetscheferna.

Restriktionslagen infördes 2018 för att förhindra att statsråd och statssekreterare går direkt till ett nytt jobb i näringslivet. De måste numera i förväg anmäla ett nytt uppdrag eller anställning till en särskild nämnd. Om intressekonflikter finns kan nämnden besluta om karens innan anställningen får påbörjas.

Har fått kritik

Utredaren föreslår att karenstiden ska vara upp till sex månader för de högsta myndighetscheferna. Inom försvarsområdet ska den kunna vara längre, upp till tolv månader.

Inom Försvarsmakten är frågan aktuell mot bakgrund av överbefälhavare Micael Bydéns nystartade privata konsultbolag. Något han har fått kritik för från flera håll eftersom det anses kunna skada förtroendet för honom som ÖB.

Försvarsmakten "har inget att erinra" mot att restriktionslagen även ska omfatta höga myndighetschefer, enligt remissvaret som skickats in till regeringen.

"Försvarsmakten ser dock att det finns behov av att följa upp hur detta förslag eventuellt påverkar vår möjlighet att attrahera kompetent arbetskraft för att säkerställa att Sverige står starkt vid händelse av kris eller krig", står det i svaret, som är undertecknat av chefen för försvarsstaben Michael Claesson.

Inte aktivt än

Försvarsmakten påpekar även att det kan bli dyrt, om det är så att försvaret måste stå för kostnaderna under en eventuell karens, i "en tid när alla resurser behöver läggas på tillväxt".

Bydén, vars uppdrag som ÖB sträcker sig till september, startade aktiebolaget Byden Ops den 8 oktober i fjol. Enligt Försvarsmakten kommer verksamheten att vara aktiv först när förordnandet går ut.

Bydén kommer själv inte att omfattas av den nya lagen, eftersom den föreslås börja gälla först den 1 januari 2025.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.