A-
A+

Fortsatta israeliska anfall mot "sista utposten"

Nattens flygattacker mot Rafah har krävt många dödsoffer.
Nattens flygattacker mot Rafah har krävt många dödsoffer.
MellanösternTT

Israel fortsätter med lufträder mot Rafah, den sista större tillflyktsorten för palestinier på Gazaremsan. Attackerna fördöms av omvärlden.

Samtidigt har premiärminister Netanyahu satt en deadline för offensiven.

Invånare i Rafah förbereder sig för det värsta.
Invånare i Rafah förbereder sig för det värsta.

Enligt uppgifter till CNN ska Israels premiärminister Benjamin Netanyahu ha satt den 10 mars som en deadline för att offensiven mot Rafah ska vara klar. Då inleds nämligen den muslimska fastemånaden ramadan.

Vi vet inte vart vi ska ta vägen, säger Mohammad al-Jarrah, en palestinsk flykting som tagit sig till Rafah från norra delen av Gazaremsan.

Uppskattningsvis över en miljon människor har flytt till gränsstaden mot Egypten, som före kriget huserade ett par hundra tusen invånare. Under natten och dagen uppges minst 31 palestinier ha omkommit i israeliska lufträder mot staden.

Världen har inte varit rättvis mot oss, säger Fadel al-Ghannam till nyhetsbyrån AP efter att ha förlorat sin son, svärdotter och fyra barnbarn i nattens attacker.

Enligt CNN vädjar Hamas till FN:s säkerhetsråd att "genast sammanträda" för att förmå Israel att stoppa "folkmordet" på Gazaremsan.

Fördöms

Benjamin Netanyahu har beordrat militären att förbereda en plan för att utrymma befolkningen i Rafah inför en väntad markoffensiv.

Planerna på en markoffensiv fördöms av så väl USA som FN.

Det finns många oskyldiga som svälter, som har det svårt, som dör. Det måste få ett slut, säger USA:s president Joe Biden som poängterar att Israels insats på Gazaremsan varit "överdriven".

FN:s generalsekreterare Antonio Guterres säger att en israelisk markoffensiv skulle "förvärra det som redan är en humanitär mardröm".

Oklara detaljer

Enligt Netanyahus politiska kansli är det dock omöjligt att uppnå krigsmålet att utplåna Hamas om grupperingar för den terrorstämplade organisationen är kvar i Rafah.

Exakt när och hur en evakuering av civila i Rafah ska gå till har inte bekräftats. Närheten till Egypten har rört upp rädsla för att kriget mellan Hamas och Israel ska spilla över och bli en ännu större konflikt i regionen. Gränsövergången från Rafah mot Egypten är dessutom en av få möjligheter att få in humanitärt stöd till Gazaremsan.

Längre norrut på Gazaremsan kommer uppgifter om att israeliska styrkor har attackerat Nasser-sjukhuset i Khan Younis. Minst två personer ska ha dödats och flera skadats. Striderna gör också att vårdpersonalen får allt svårare att ta hand om de kvarvarande patienterna, som uppskattas till flera hundratals.

Hittills har 28 000 palestinier omkommit i kriget mellan Israel och Hamas, enligt hälsomyndigheter i Hamasstyrda Gaza.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.