A-
A+

Förväntningar på USA:s kreditpoäng skruvas ned

USA ligger kvar på den högsta nivån AAA, men framtidsutsikterna för kreditbetyget ändras av Moody's från 'stabilt' till 'negativt'. Arkivbild.
USA ligger kvar på den högsta nivån AAA, men framtidsutsikterna för kreditbetyget ändras av Moody's från "stabilt" till "negativt". Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Kreditvärderingsinstitutet Moody's justerar ned framtidsutsikterna för USA:s kreditvärdighet, en vecka innan avgörande budgetförhandlingar i USA:s kongress.

USA ligger kvar på den högsta nivån AAA, men framtidsutsikterna för kreditbetyget ändras från "stabilt" till "negativt".

"I sammanhanget med högre räntor, utan effektiva finanspolitiska åtgärder för att minska de offentliga utgifterna eller öka intäkterna, förväntar sig Moody's att USA:s budgetunderskott kommer att förbli mycket stort", skriver ratinginstitutet i ett uttalande.

USA:s finansdepartement var snabba med att inte hålla med.

"Den amerikanska ekonomin är fortsatt stark, och amerikanska statspapper är världens främsta säkra och likvida tillgång", uppger biträdande finansminister Wally Adeyemo i ett uttalande.

Politisk turbulens i Washington, med sista minuten-överenskommelser om finansieringen av statsapparaten, har påverkar förtroendet för amerikansk finansförvaltning hos ratinginstituten.

I augusti sänkte ratingföretaget Fitch USA:s kreditbetyg, från högsta nivån AAA till näst högsta AA+.

Varken den demokratiskt kontrollerade senaten eller det republikanskledda representanthuset har ännu antagit en budget som förlänger finansieringen av USA:s statsapparat. Innan midnatt mellan fredag och lördag nästa vecka måste en överenskommelse vara på plats för att undvika en nedstängning.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.