A-
A+

Fransk stjärnglans i John Skoogs nya film

Franske skådespelaren Denis Lavant spelar skånsk bonde. Arkivbild.
Franske skådespelaren Denis Lavant spelar skånsk bonde. Arkivbild.
FilmTT

Den franske skådespelaren Denis Lavant spelar huvudrollen i konstnären och regissören John Skoogs nya film "Värn". Inför rollen som en skånsk särling lärde han sig tala svenska.

Den svartvita filmen är en förlängning av Skoogs kortfilm med samma namn som vann det prestigefyllda Baloise Art Prize 2014, och produceras av Ruben Östlunds bolag Plattform Produktion.

"Värn" är baserad på en sann historia och Denis Lavant gestaltar bonden Karl-Göran Persson som bodde nära Skoogs hemort Kvidinge i Skåne under andra världskriget. Efter att ha läst regeringens broschyr ”Om kriget kommer”, där man varnat för ett eventuellt sovjetiskt anfall, började han förvandla sitt lilla hus till en bunker till sig och byborna.

John Skoog säger till Variety under Göteborgs filmfestival att han vuxit upp med historier om mannen och hans fort som blev ett slags landmärke i byn. Eftersom bonden inte hade några pengar samlade han ihop vad han kunde för att förstärka betongen och resultatet blev ett hus som mer liknade en skulptur.

Manuset är skrivet av Skoog och Kettil Kasang och i övriga roller syns Agnieszka Podsiadlik, Michalis Koutsogiannakis och Livia Millhagen.

Skoog säger att han skrev rollen för Lavant som är med i nästan varje bildruta i filmen och som lärde sig svenska för rollen – en roll som förvisso har väldigt lite dialog.

Frågan var: Vem kan spela den här mytomspunne mannen? Och svaret var Denis Lavant. Det är en galen prestation, säger John Skoog.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.