A-
A+

Fredricson jagar nästa OS-häst

Peder Fredricson med Jumper d´oase hemma på gården i Grevlunda. 'Han har gjort alla rätt hittills och har alla egenskaper', säger Fredricson.
Peder Fredricson med Jumper d´oase hemma på gården i Grevlunda. "Han har gjort alla rätt hittills och har alla egenskaper", säger Fredricson.
RidsportTT

Stjärnhästen All In är inte helt borträknad från ett tredje raka OS.

Samtidigt hoppas Peder Fredricson att han sitter på en annan häst i Paris 2024.

De hästar som kommer underifrån nu måste vara världsklasshästar, annars kan det inte bli några nya medaljer, säger den EM-aktuelle ryttarstjärnan.

Annons

Annons

Silver och guld – Peder Fredricsons OS-medaljer från Tokyo.
Silver och guld – Peder Fredricsons OS-medaljer från Tokyo.

Efter guldet i lagtävlingen och det individuella silvret vid OS i Tokyo sade Peder Fredricson att hans stjärnhäst All In sannolikt har gjort sitt sista olympiska spel.

En tid efter hemkomsten till Sverige har ryttarstjärnan kvar den känsla.

Som det känns nu var det hans sista OS, säger Peder Fredricson.

TT: All In är 18 år när OS avgörs i Paris 2024 – är det en omöjlighet att han hoppar OS?

Spontant skulle jag säga att jag hoppas att jag har en annan häst då. Men man vet aldrig, säger Fredricson.

"Upp till honom"

Ekipaget har även ridit hem ett OS-silver i Rio de Janeiro 2016, EM-guld 2017 och lagsilver i samma mästerskap samt en rad grand prix-segrar genom åren.

Kommande vecka väntar EM i tyska Riesenbeck för Fredricson och lagkamraterna Rolf-Göran Bengtsson, Douglas Lindelöw och Angelica Augustsson Zanotelli. Då sitter Fredricson upp på Catch Me Not, men han har även Christian K och Hansson som grand prix-hästar i stallet. Plus då All In.

De hästar jag har nu är ju absolut världsklass, säger Fredricson och fortsätter:
Jag kommer att tävla på med dem nu under hösten och vintern. Hela det gänget hästar är ju i princip 14–15 år nu. Det är fantastiska hästar som jag har jobbat med i många år nu och byggt upp.

Annons

Annons

Nästa stjärna står hos grannen?

Arbetet med att hitta nya stjärnhästar pågår hela tiden, men han har redan några potentiella framtidsnamn i stallet. Exempelvis nämner han den sjuårige valacken Jumper d'Oase.

Han har gjort alla rätt hittills och har alla egenskaper, säger Fredricson.
Men jag måste fortfarande hålla ögonen öppna. Rätt vad är dyker den där hästen upp. Så länge man har ögonen öppna kan de stå var som helst – de kan nästan stå hos grannen. Eller så står den på andra sidan jorden.

TT: Hur vet man att man hittar rätt?

Då får man gå på sin magkänsla och den erfarenhet man har. Det är också väldigt bra när man kommer från ett OS och har hoppat de här banorna, för då kan man bedöma hästarna utifrån den högsta nivå.

Inte lägga jobb på fel häst

För det handlar även om att vara lite osentimental.

Det är väldigt viktigt nu att man inte lägger ner jobb på fel hästar. Där måste man vara väldigt objektiv och inte bara ta det som kommer in och tror att man kan göra underverk med vilken häst som helst, för det kan man inte, säger Fredricson.

Den svenska ryttarstjärnan gör en jämförelse med löpare som kanske når stora mästerskap, men som aldrig kommer att ta medalj.

Det spelar ingen roll hur mycket de tränar eller hur kul de tycker att det är. Därför är det jätteviktigt – om jag ska vara kvar i sporten på den här nivån – att de hästar som kommer underifrån nu måste vara världsklasshästar, annars kan det inte bli några nya medaljer.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!