A-
A+

Fuglesang: En gåva att få vara kvar i rymden

Christer Fuglesang blev år 2006 Sveriges första astronaut då han sköts upp med rymdfärjan Discovery till internationella rymdstationen ISS. Arkivbild
Christer Fuglesang blev år 2006 Sveriges första astronaut då han sköts upp med rymdfärjan Discovery till internationella rymdstationen ISS. Arkivbild
RymdenTT

Den svenske astronauten Marcus Wandts hemfärd skjuts upp – men att vara kvar i rymden är inget som besättningen lider av, enligt Christer Fuglesang.

Det är en underbar gåva.

Christer Fuglesang blev år 2006 Sveriges första astronaut då han sköts upp med rymdfärjan Discovery till internationella rymdstationen ISS. Några år senare deltog han i en andra uppskjutning. Enligt Fuglesang är försenade hemfärder från rymden snarare regel än undantag, och hans egna hemfärder fick skjutas upp ett eller två dygn.

Jag har råkat ut för det där två gånger. På båda mina resor rådde dåligt väder och vi fick skjuta upp det. Men det är jättekul, för då får man mer tid i rymden. Det är en tid som inte är schemalagd och kan utnyttjas mera fritt.

Den svenske astronauten Marcus Wandt skulle ha kommit hem till jorden natten mellan lördag och söndag, men får stanna kvar i rymden ett tag till. Enligt SpaceX gör väderförhållandena utanför Floridas kust att upphämtningen i havet inte kan genomföras som planerat. Hemfärden kommer istället att ske tidigast på måndag.

Uppskjutna hemfärder är något som sker väldigt ofta och något som besättningen är väl förberedd på, säger Fuglesang. Det som är mest besvärligt är det arbete som måste läggas ned för att förbereda för landning – arbete som då måste rullas tillbaka.

Man vet att man kommer ned till slut, för tiden i rymden är väldigt begränsad. Så en dag till är bara en underbar gåva.

Hans egna landningar skedde på fast mark, och inte i havet.

Jag kom ned med en rymdfärja som var som ett flygplan när det landade. Det var väldigt snällt, inga särskilda G-krafter. En landning i havet är besvärligare, säger han.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.