A-
A+

Google-datorer stoppas i danska skolor

Chromebook-datorer stoppas i danska skolor. Arkivbild.
Chromebook-datorer stoppas i danska skolor. Arkivbild.
DanmarkTT-Ritzau

Skolelever i Danmark får inte längre använda Googles Chromebook-datorer. Den danska tillsynsmyndigheten pekar på risken att barnens personuppgifter kommer på avvägar.

Annons

Annons

Googles datorer och program används av skolor i omkring varannan dansk kommun.

Ett domslut i ett fall i Helsingör innebär ett generellt förbud att hantera personuppgifter med program i Googles paket Workspace, såvida det inte görs en "fullständig dokumentation och konsekvensanalys, och om hanteringen görs på ett sätt som överensstämmer med förordningen".

Med förordningen avses EU:s dataförordning (GDPR). Enligt den danska tidningen Politiken handlar det om att elevernas personuppgifter genom Googles tjänster kan skickas vidare till USA.

It-experter i Danmark varnar för att denna tolkning av GDPR kan innebära en väldig omställning för såväl myndigheter som företag i landet.

Google uppger i en skriftlig kommentar att elevernas uppgifter "aldrig används till annonser eller andra kommersiella ändamål" och att tjänsterna har granskats av oberoende aktörer.

Fackförbundet Skolelederforeningen larmar om att beslutet kommer att få stora konsekvenser. Datorerna ska vara borta från undervisningen efter sommarlovet.

I och med att mycket av vår undervisning i skolorna baseras på digital användning och användningen av Chromebooks och tillgång till olika plattformar så innebär det att vi får tänka om på ett helt nytt sätt med undervisningen, säger dess vice ordförande Dorte Andreas till Ritzau.
Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.