A-
A+

Göteborgsregionen i lågkonjunktur

Göteborgsregionen är i lågkonjunktur, men tillverkningsindustrin går bättre än väntat. Arkivbild.
Göteborgsregionen är i lågkonjunktur, men tillverkningsindustrin går bättre än väntat. Arkivbild.
EkonomiTT

Göteborgsregionen är i lågkonjunktur nu i höst, men läget är lite, lite bättre än i övriga Sverige tack vare tillverkningsindustrin och exporten, enligt Business Region Göteborg.

Konjunkturindikatorn för Göteborgsregionen föll drygt 3 punkter till 88,2 under det tredje kvartalet, vilket innebär lågkonjunktur.

Värst är det för byggsektorn, men handeln har det också tufft.

"De svenska hushållen är hårt pressade av inflation och höga räntor och håller nu hårt i plånboken. De planerar varken konsumera eller renovera i närtid, och blir inget draglok i ekonomin framöver. Utländska hushåll står däremot för en allt större del av konsumtionen i Göteborgsregionen", skriver Henrik Einarsson, analyschef på Business Region Göteborg i ett pressmeddelande.

I tjänstesektorn faller lönsamheten. Men tillverkningsindustrin, där mycket går på export, är stark och producerar för fullt.

"Hjulen har snurrat bättre än väntat under tredje kvartalet. Personalstyrkorna har samtidigt skurits ner på många håll, och tillverkare kan behöva nyanställa framöver", skriver Business Region Göteborg.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.