A-
A+

Guide: EM i hoppning i Milano

Henrik von Eckermann efter sitt guld i VM i Herning förra året. Arkivbild.
Henrik von Eckermann efter sitt guld i VM i Herning förra året. Arkivbild.
RidsportMilano, TT:s utsände

Kan Sverige utmana om guldmedaljerna utan OS-hjältarna Peder Fredricson och Malin Baryard?

Här är allt du behöver veta inför VM hästhoppning i Milano.

Annons

Malin Baryard. Arkivbild.
Malin Baryard. Arkivbild.

Vad: EM i hästhoppning.

Var: San Siro, Milano.

När: Onsdag 30 augusti–söndag 3 september.

Programmet: Onsdag 30 augusti: Kval individuellt och lag.

Torsdag 31 augusti: Första finalomgången lag och andra kvalomgången individuellt.

Fredag 1 september: Andra och avgörande finalomgången lag och andra kvalomgången individuellt.

Söndag 3 september: Individuell final, avgörs i två rundor med eventuell omhoppning.

TV/radio: SVT och P4 radiosporten.

Hoppning på klassisk fotbollsmark? Nja, inte riktigt. EM avgörs inte inne på Giuseppe Meazza-stadion men väl några hundra meter därifrån, på Ippodromo San Siro.

Svenska medaljförhoppningar? Jodå, visst finns sådana, såväl i lag som individuellt. Men det här är inte OS- eller VM-uppställningen från Tokyo och Herning. Världsettan Henrik von Eckermann är konkurrensduglig med Iliana, men inte den självklara guldkandidat han hade varit på King Edward, som får vila och i stället matchas mot OS i Paris. Ekipagen Rolf-Göran Bengtsson/Zucchero och – troligen – Wilma Hellström/Cicci får ses som kompetenta laghoppare i första hand. Jens Fredricson bidrog starkt till lagguldet i VM och nådde den individuella finalen med Markan Cosmopolit. På förhand bildar duon det starkaste svenska ekipaget.

Därför är Peder Fredricson och Malin Baryard Johnsson inte med : Fredricson var tveksam till EM redan innan olyckan på Stockholms stadion i juni. De blödningar och skador i blodkärl han fick i nacken i och med fallet förstörde definitivt en eventuell EM-planering. Baryard Johnsson avstår med sikte på OS med Indiana.

Hackordningen: Först kommer OS, sedan VM och på tredje plats EM. Förbundskaptenen Henrik Ankarcronas prioritering har gällt sedan han hoppade på jobbet. Den delas av ryttarna. I och med att EM avgörs vartannat år ser han mästerskapet som en möjlighet att ge ryttare och hästar viktigt erfarenhet.

Mästaren saknas: Tysken André Thieme fick till en fullträff hemma i Riesenbeck 2021. Tanken var att försöka försvara EM-guldet men i förra veckan konstaterade Thieme att hästen Chakaria drabbats av en mindre skada.

Så gick det för Sverige 2021: Peder Fredricson tog individuellt brons medan laget slutade fyra.

Andra svenska EM-framgångar: Rolf-Göran Bengtsson vann i Madrid 2011, sex år senare stod Peder Fredricson för samma prestation i Göteborg. Då tog laget silver.

EM-kuriosa: Trion Henrik von Eckermann, Jens Fredricson och Rolf-Göran Bengtsson tog lagbrons i Herning för tio år sedan. Angelica Augustsson-Zanotelli ingick också i det laget.

EM-nyhet: Reserven i lagtävlingen får för första gången delta i den individuella tävlingen. Ankarcrona släpper laget efter veterinärbesiktningen (tisdag förmiddag). Mycket talar för att Petronella Andersson och Castres van de Begijnakker enbart rider individuellt.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.