News55

Hamas: Förslaget om vapenvila ska ses över

Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Israel tar inte hänsyn till några av Hamas förslag, menar den terrorstämplade rörelsen som trots det "uppskattar medlarnas insats". Nu ska förslaget till vapenvila granskas vidare. Förhandlingar om ett avtal om eldupphör i Gaza pågick sent på måndagskvä…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Förhandlingar om ett avtal om eldupphör i Gaza pågick sent på måndagskvällen, enligt flera källor med insyn i de intensiva samtalen.

Men planen som presenterades vid samtalen i Kairo håller inte, menar terrorstämplade organisationen Hamas som anklagar Israel för att inte ta hänsyn till några av rörelsens krav.

“Trots det granskar rörelsens ledare det inlämnade förslaget”, sade Hamas i ett uttalande, rapporterar AFP.

Optimism?

Från Israel kom under måndagen det som Times of Israel beskriver som de mest optimistiska tongångarna på länge om möjligheterna till en uppgörelse.

Förslagen har tagits fram av USA, Egypten och Qatar. I den senast kända skrivningen ska de resterande i gisslan, som tillfångatogs av Hamas i Israel den 7 oktober, släppas i utbyte mot uppemot 900 fängslade palestinier.

“Upp till Hamas”

I en första fas skulle palestinska internflyktingar kunna inleda återflyttning till norra Gaza. Dessutom skulle 400 till 500 lastbilar med nödhjälp få lejd in i Gaza till nödställda.

ANNONS

Då skulle också 42 kvinnor, barn och äldre som är gisslantagna bli fria.

I förhandlingarna ingår också diskussioner om en permanent vapenvila i ett senare skede.

“Det är nu upp till Hamas”, sade Vita huset i ett uttalande under förhandlingarna.

Lars Larsson/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS