A-
A+

Högerextrema växlade upp – men ratades av unga

Högerextrema grupper samlade vid statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm den 30 november förra året, för att uppmärksamma hans dödsdag.
Högerextrema grupper samlade vid statyn av Karl XII i Kungsträdgården i Stockholm den 30 november förra året, för att uppmärksamma hans dödsdag.
SamhälleTT

Svenska högerextremister ökade sina aktiviteter under förra året, skriver stiftelsen Expo i sin årsrapport.

Men traditionella grupperingar har fått svårare att rekrytera unga eftersom de inte har samma typ av lojalitet och engagemang som tidigare.

Annons

Annons

Antalet aktiviteter i den rasideologiska miljön i Sverige ökade med drygt 20 procent under 2022 jämfört med 2021 – från 1 487 till 1 791. Expo förklarar ökningen med att flera högerextrema grupper runt om i landet försökte vinna väljare inför höstens val, och konstaterar samtidigt att satsningarna misslyckades.

"Inget av de högerextrema partier som kandiderade i valet lyckades vinna mandat. Inte heller de konspirationsteoretiska partierna med nära kopplingar till extremhögern lyckades i valet", skriver Expo i rapporten.

Samtidigt har de traditionella medlems- och aktivistgrupperna fortsatt svårt att rekrytera unga anhängare.

"Extremhögerns transnationella digitala gemenskap erbjuder en möjlighet att komponera en egen blandning av idéer, engagera sig i enskilda sakfrågor och att bedriva ett politiskt arbete genom digitala kanaler. Traditionella grupperingar kräver en annan typ av lojalitet och engagemang som tycks vara svårt att locka in den yngre generationen till", skriver Expo.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.