A-
A+

Hon blir ny chef på Arbetsförmedlingen

Maria Hemström Hemmingsson blir ny chef på Arbetsförmedlingen.
Maria Hemström Hemmingsson blir ny chef på Arbetsförmedlingen.
ArbeteTT

Arbetsförmedlingens nya generaldirektör tycker att människor måste flytta dit jobben finns. Men också att AF måste ge bättre stöd till de som står långt från arbetsmarknaden.

Maria Hemström Hemmingsson tar över som generaldirektör på Arbetsförmedlingen (AF).

Hon är i dag generaldirektör vid IFAU, Institutet för arbetsmarknads- och utbildningspolitisk utvärdering. Tidigare har hon bland annat varit tillförordnad generaldirektör för Försäkringskassan.

Arbetsmarknadsminister Johan Pehrson (L) anser att AF måste bli effektivare och gå från att vara "en bidragssluss till en jobbmaskin". Hemström Hemmingsson håller med på ett generellt plan, men vill inte peka ut exakt vad som kan förbättras innan hon har tillträtt.

2024 ser ut att bli ett tufft år på arbetsmarknaden. Varsel och konkurser ökar och risken finns att långtidsarbetslösheten biter sig fast.

Den nya AF-chefen ser stora problem med matchningen.

350 000 människor är inskrivna vid Arbetsförmedlingen, samtidigt finns det en stor andel lediga jobb som arbetsgivarna har svårt att rekrytera till, säger hon.

Hon vill därför se en kombination av mer stöd till de som behöver förbättra sin kompetens och tuffare krav på arbetslösa att pendla, flytta eller kanske omskola sig för att få ett jobb.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.