A-
A+

Hummerpremiär – men se upp för amerikanerna

De senaste årens första humrar har sålts för femsiffriga belopp. Bilden är tagen under en tidigare hummerauktion på Göteborgs fiskeauktion. Arkivbild.
De senaste årens första humrar har sålts för femsiffriga belopp. Bilden är tagen under en tidigare hummerauktion på Göteborgs fiskeauktion. Arkivbild.
FiskeTT

På måndag är det dags att kasta tinorna i vattnet i jakt på havets svarta guld – hummern. Länsstyrelsen i Västra Götaland uppmanar dock fiskare att se upp för den invasiva amerikanska varianten.

Annons

Annons

Amerikansk hummer (till vänster) och svensk hummer (till höger).
Amerikansk hummer (till vänster) och svensk hummer (till höger).

På måndagen den 27 september klockan 07.00 går startskottet för årets hummerfiske längs den svenska västkusten. Dessförinnan råder redskapsförbud längs Bohuskusten och inga fiskeredskap får vara i havet.

När fisket drar i gång får endast tinor användas som redskap och man får inte ta upp humrar som är kortare än 90 millimeter från ögonhålans bakkant till huvudsköldens bakkant.

Dyr fångst

Som traditionen sedan bjuder säljs årets första hummerfångst på Göteborgs fiskauktion. I fjol landade priset på 34 000 kronor kilot och året dessförinnan på 52 000 kronor kilot. Det kan dock sägas vara ett fynd jämfört med 2012 då årets första hummer såldes för rekordpriset 102 000 kronor kilot.

Antalet humrar har bedömts minska under många år, men efter en regelskärpning för fisket med syfte att få fler och större humrar på sikt, har det de senaste åren funnits hopp om bättre fångster.

Sveriges lantbruksuniversitet (SLU) har i ett pågående projekt kartlagt beståndet med hjälp av erfarna fiskare, som i stort sett rapporterar bra fångster och fin storlek på hummern. SLU vill dock fortsätta samla in data för att visa på förändringar över tid.

Annons

Annons

Varnar för amerikansk hummer

Samtidigt uppmanar Länsstyrelsen i Västra Götaland fiskare att se upp för den invasiva amerikanska hummern, som först upptäcktes i svenska vatten 2008. Den ses som ett potentiellt hot mot den europeiska hummern eftersom den kan bära på smittsamma sjukdomar och parasiter som kan spridas till den inhemska arten.

Den amerikanska hummern är lik den svenska, men saknar de helvita prickarna på huvudet, och har dessutom betydligt ljusare stjärtlober (plattorna längst ner på stjärten). Plattorna kan vara allt ifrån gula till ljusbruna, medan den svenska hummerns lober är helt svarta.

Den som fiskar upp en amerikansk hummer bör inte äta upp den, utan i stället rapportera till Havsfiskelaboratoriet. Men det kan finnas pengar att hämta, laboratoriet betalar upp till 1 000 kronor för en amerikansk hummer efter godkännande på telefon.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

390kronor

Vår Premiumtjänst fyller ett år – det firar vi med ett kanonerbjudande! Du får ett helår för endast 390 kronor.