A-
A+

Huthirörelsen varnar: Vi kommer att svara

Stridande för Huthirörelsen i Jemen. Arkivbild.
Stridande för Huthirörelsen i Jemen. Arkivbild.
MellanösternTT-AP-AFP

Efter lördagens attacker varnar den jemenitiska Huthirörelsen USA och Storbritannien. "Den här attacken kommer inte att förbli obesvarad", heter det i ett uttalande från rörelsen.

USA och Storbritannien attackerade under lördagen 36 mål på 13 platser i Jemen, som uppges tillhöra Huthirörelsen, uppger USA och Storbritannien i ett gemensamt uttalande.

Attackerna är "ett svar på Huthirörelsens fortsatta attacker mot internationella handelsfartyg och krigsfartyg i Röda havet", skriver länderna.

Riktade mot robotar

Anfallet genomfördes med såväl kryssningsrobotar av typen Tomahawk som med stridsflyg. Bland målen fanns sex kryssningsrobotar som var "redo att avfyras" enligt den amerikanska militären.

Huthirörelsen, med nära band till och stöd från Iran, kontrollerar sedan nästan ett årtionde en stor del av Jemen. Rörelsen har vid sidan av kriget i Gaza genomfört attacker och kapningsförsök mot handelsfartyg och krigsfartyg i Röda havet, vilket lett till att USA och Storbritannien har svarat med att attackera dess fästen på jemenitisk mark.

USA:s försvarsminister Lloyd Austin säger att lördagens attack riktades mot Huthirörelsens vapengömmor, missilsystem, luftvärn och radarsystem. Angreppet var avsett att skicka "ett tydligt budskap" om att upphöra med attackerna i Röda havet.

Vi kommer inte att tveka att försvara liv och det fria handelsutbytet i en av världens viktigaste vattenleder, säger Austin.

Hänvisar till Gaza

Muhammed al-Bukhaiti, en talesperson för Huthirörelsen, säger att militära operationer mot Israel kommer att fortsätta "så länge folkmordet i Gaza pågår och tills blockaden mot dess invånare hävs, oavsett hur stor uppoffring det kräver från vår sida".

I ett annat uttalande varnar han för att rörelsen kommer att svara på "den amerikansk-brittiska aggressionen":

"Vi kommer att bemöta upptrappning med upptrappning".

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.