Artikelbild
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 03 apr. 2024Publicerad: 03 apr. 2024

Damkronorna vann VM-premiären över Danmark – men hade svårt med målskyttet. Trots stor dominans tog det drygt halva matchen innan utdelningen kom och segersiffrorna stannade vid 3–1. Damkronorna vann skotten med 39–5 över Danmark, som gör comeback i A-V…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Ineffektivt Sverige vann VM-premiärenPetr David Josek/AP/TTFelizia Wikner Zienkiewicz visade vägen för Damkronorna i VM-premiären över Danmark. Arkivbild.IshockeyTTDamkronorna vann VM-premiären över Danmark – men hade svårt med målskyttet.Trots stor dominans tog det drygt halva matchen innan utdelningen kom och segersiffrorna stannade vid 3–1. Damkronorna vann skotten med 39–5 över Danmark, som gör comeback i A-VM efter ett år i den lägre divisionen. Trots massor av chanser och bra lägen stannade det vid tre gjorda mål.Vissa håller lite för hårt i klubban när det är premiär. Vi vet alla att vi ska göra betydligt fler mål. Vi får växla upp match för match, säger förbundskaptenen Ulf Lundberg till SVT. Det tog drygt halva matchen innan 3 255 åskådare i Adirondack Bank Center i Utica, New York, fick se första målet.Mål i första bytet Frölundaforwarden Felizia Wikner Zienkiewicz visade vägen efter att ha börjat matchen som reserv. I sitt första byte, efter 12.19 av andra perioden, sköt hon 1–0.Kul för “Zinken”, det tar fem sekunder så hänger hon dit den. Hon visade var skåpet ska stå och skickade en signal till oss andra, säger forwarden Hanna Olsson om sin lagkamrat från Frölunda. Modostjärnan Lina Ljungblom ökade på till 2–0 i powerplay innan andra perioden var över. Ljungblom gjorde succé med sju mål i fjolårets VM och har dominerat stort i SDHL den här säsongen där hon tilldelades Guldhjälmen som bästa spelare.”Kommer att växa” Ljungblom spelade tillsammans med Hanna Olsson och Hilda Svensson, succékedjan från förra årets VM.Det kändes okej. Jag tror att vi kommer att växa under turneringens gång och ju bättre motståndet blir, säger Ljungblom till SVT. Josefin Bouveng ökade på till 3–0 i början av tredje perioden innan Danmark kunde reducera genom Nicoline Jensen efter en tavla av Emma Söderberg, målvakten som spelar i proffsligan PWHL med Boston. Damkronorna siktar högt och går för medalj i årets VM. Då måste sannolikt laget vinna gruppen för att försöka undvika en kvartsfinal mot jättarna USA eller Kanada. Damkronorna pressade Kanada i kvartsfinal i fjol, föll efter förlängning, och blev till slut sexa.Göran Sundberg/TTFakta: Sveriges gruppspelsmatcher TT Onsdag 3 april: Danmark–Sverige 1–3. Fredag 5 april: Sverige–Kina (17.00). Söndag 7 april: Sverige–Japan (17.00). Måndag 8 april: Tyskland–Sverige (17.00). SVT sänder Sveriges matcher.