A-
A+

Inflation ger högre studiemedel och pension

Nu får bland andra studenter mer pengar. Arkivbild.
Nu får bland andra studenter mer pengar. Arkivbild.
EkonomiTT

Rekordhög inflation gör att både studiemedel och pensioner räknas upp extra mycket nästa år.

Men trots att många får mer pengar på kontot kommer inflationen att kännas rejält.

Annons

Annons

Mer i plånboken för bland annat pensionärer nästa år. Arkivbild.
Mer i plånboken för bland annat pensionärer nästa år. Arkivbild.

Statistiska centralbyrån har nu räknat fram det så kallade prisbasbeloppet för nästa år. Beloppet är ett sätt att styra nivån på bland annat studiemedel, garantipension och skatteavdrag, och räknas upp med inflationen.

Det blir skattesänkningar och en del höjda bidrag. Men det blir en eftersläpning om inflationen drar på ännu mer under hösten, det nya gäller först från årsskiftet, säger Madelene Falkenhäll, privatekonom på Swedbank, som räknat på höjningens effekter.

Höjningen av prisbasbeloppet blir rekordstor. Från årets 48 300 kronor till 52 500 kronor. Så stor höjning har inte gjorts på 40 år, men så har inte heller inflationen varit så hög sedan dess, konstaterar hon.

Bostadstillägget kan minskas

De som har garantipension får en höjning med upp till 850 kronor i januari på grund av det höjda prisbasbeloppet.

Pensionärer får ju en höjning med 1 000 kronor i augusti också. Men den höjningen som de får då i augusti påverkar inte bostadstillägget.

Det brukar däremot höjningar som beror på justeringar av prisbasbeloppet göra, förklarar hon, men hur det blir den här gången är oklart.

Det beror på vad politiker bestämmer i budgeten.

Prisbasbeloppet gör också att taket i både sjuk- och föräldraförsäkringen lyfts. Nu blir den högsta ersättningen 1 116 kronor per dag.

För dem som tar ut allt och som slår i taket blir det 2 700 kronor mer per månad.

Även studenter får mer pengar. Både bidrags- och lånedelen i studiemedlen räknas upp, och sammanlagt hamnar runt 1 000 kronor till på kontot för en fyraveckorsperiod.

Dessutom blir det skattesänkningar. Både jobbskatteavdraget och grundavdraget höjs.

Annons

Annons

Inflationen kommer kännas

Men trots att många får mer pengar så kommer inflationen att kännas, understryker Madelene Falkenhäll.

Om utgifterna ökar med 7 procent som ett genomsnitt för hela året, ja, då är det runt 2 500 kronor per månad i ökade kostnader för en tvåbarnsfamilj.

Dessutom är det flera bidrag och stöd som inte påverkas av prisbasbeloppet, och som inte räknas upp. Trots att inflationen är så hög.

Barnbidraget, till exempel, det räknas inte upp. Inte underhållsstöd eller bidragsförskott heller, och inte bostadstillägget för pensionärer. Det blir intressant att se vad politikerna tänker göra, säger Madelene Falkenhäll.

Swedbank har gjort beräkningarna enbart utifrån justeringen av prisbasbeloppet, men hur resultatet sedan verkligen blir är för tidigt att säga. Det kan komma nya regler och justeringar inför budgetbeslutet i höst.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.