A-
A+

Intensiva strider kring stad i södra Gaza

Palestinier som rör sig från Khan Yunis, där strider har rasat under de senaste veckorna. Bilden togs i lördags.
Palestinier som rör sig från Khan Yunis, där strider har rasat under de senaste veckorna. Bilden togs i lördags.
MellanösternTT

Intensiva och dödliga strider har rasat i Gazaremsan under helgen och särskilt kring staden Khan Yunis i dess södra del.

Strider kring ett av få fungerande sjukhus beskrivs på olika vis.

Många palestinier som har flytt sina hem i Gazaremsan har sökt sig till Rafah, som är en mindre stad invid gränsen mot Egypten. Den här bilden togs i lördags.
Många palestinier som har flytt sina hem i Gazaremsan har sökt sig till Rafah, som är en mindre stad invid gränsen mot Egypten. Den här bilden togs i lördags.

Israel har under lördagen och söndagen bombat stora delar av Gazaremsan från luften, från land och från fartyg till havs, enligt FN:s humanitära organ Ocha, som konstaterar att fler civila människor har dödats och fördrivits.

"Våldsamheterna var särskilt intensiva i Khan Yunis", står det i en lägesrapport från Ocha, där det redogörs för tunga strider vid två sjukhus i staden. Det följs av uppgifter om att palestinier "flyr till den södra staden Rafah, som redan har överbefolkats, trots avsaknaden av säkra färdvägar".

I Khan Yunis har det också rasat markstrider.

Hundratals döda

Enligt vårdmyndigheterna i Hamasstyrda Gaza dödades 339 palestinier under helgen. Fler än 600 rapporteras som skadade. I dessa palestinska uppgifter skiljs det inte på stridande och civila.

Tiotals civila, "de flesta barn och kvinnor", har dödats i nya bombningar av Gaza, skriver det palestinska nyhetsorganet Wafa på måndagsmorgonen. Där rapporteras flyganfall mot mål söder och väst om staden Gaza, som ligger i remsans norra del.

Wafa skriver vidare att ett 20-tal civila dödades när ett bostadshus vid det etablerade flyktinglägret Nuseirat bombades på söndagskvällen. Anfallet omnämns även av palestinska hjälporganisationer.

Israels militär nämner inga civila dödsfall när den på måndagsmorgonen berättar om sina senaste anfall. Den rapporterar däremot att "väpnade terrorister" har dödats och att "terroristers infrastruktur" har förstörts på flera håll i både nord och syd. I remsans centrala delar uppges "tiotals väpnade terrorister" ha blivit dödade.

Begravs på sjukhuset

När det gäller de omvittnade striderna kring ett sjukhus i Khan Yunis så säger sig den israeliska militären ha stoppat milismän som höll på att planera attacker mot israeliska mål.

Palestinska Röda Halvmånen har under den senaste veckan larmat om att dess anläggningar i Khan Yunis har blivit attackerade. Hjälporganisationen skriver att den har behövt begrava tre döda personer på al-Amal-sjukhusets innergård då det inte varit möjligt att ta sig någon annanstans för att göra det.

Enligt Världshälsoorganisationen (WHO) pågår i dagsläget någon form av verksamhet vid 14 av de totalt 36 vårdinrättningar som finns i Gaza.

Under helgen har Israel återkommande blivit beskjutet från Gazaremsan.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.