A-
A+

Investerare öser in pengar i Sverige

Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild
Lena Sellgren, chefsekonom på Business Sweden. Arkivbild
EkonomiTT

De utländska direktinvesteringarna i Sverige satte nytt rekord i fjol, enligt ny rapport från Business Sweden.

Den svaga kronan kan bara förklara en del av jättelyftet, enligt Lena Sellgren, organisationens chefsekonom.

Annons

Värdet på de utländska direktinvesteringarna i Sverige lyfte till 512 miljarder kronor i fjol, enligt halvstatliga Business Sweden. Det är nästan tre gånger så mycket som 2021, då de summerades till 178 miljarder.

Nivån är ett historiskt rekord med råge, enligt organisationen. Genomsnittet för utländska direktinvesteringar i Sverige per år under de gångna 20 åren ligger jämförelsevis på 126 miljarder kronor.

Svag krona kan ha betydelse

Sverige går med detta rakt emot en global trend som pekar tydligt nedåt för utländska direktinvesteringar – med undantag för Asien. Den positiva utvecklingen kommer trots ett ganska mediokert betyg i Business Swedens senaste mätning av investeringsklimatet i landet: 3,6 på en femgradig skala.

Godkänt utan spets, säger Lena Sellgren.

Det ökade suget efter svenska tillgångar i fjol tog fart samtidigt som kronan tappade cirka 9 procent mot euron. I år har kronan fortsatt nedåt med ytterligare 7 procent och på tio år är kronans nedgång mot euron nu 37 procent.

TT: Är det en kroneffekt? Är det rea på svenska tillgångar?

Jag är inte en av dem som tror att man rear ut Sverige. Men man får vara försiktig med att ha en för svag krona alldeles för länge, säger Lena Sellgren.
Det är klart att på marginalen kan den svaga kronan ha betydelse, när du står inför ett investeringsbeslut. Men det är inte det som driver investeringarna. Det är efterfrågan och affären som är det centrala, tillägger hon.

Räknar med inbromsning

Det som lockar i Sverige är "vårt innovativa näringsliv", enligt Sellgren.

Vi ligger långt fram inom digitaliseringen och den gröna omställningen – vi har den typen av kompetens och lösningar. Det attraheras man av, säger Sellgren.
Miljöteknik, digitala lösningar och energieffektivisering lyfts fram i våra enkätundersökningar. Där är vi starka, tillägger hon.

Sellgren räknar med att utländska direktinvesteringar kommer att bromsa in i år och nästa år, både globalt och för svensk del.

Konjunkturen försvagas av inflations- och räntechocken och av ökade geopolitiska spänningar – både från Ukrainakriget och Kinas upptrappade hot mot Taiwan. Därtill kommer en global regionaliseringstrend och effekter av offentliga stödpaket i USA och europeiska länder för att flytta hem produktion.

För Sverige är det därför A och O att hålla infrastrukturen på topp – både fysiskt och digitalt – och erbjuda en säker, billig och grön energiförsörjning, enligt Sellgren.

Sedan är det kompetensförsörjningen. Vi måste ha tillgång till kompetens och vi har ju ett ganska stort utanförskap i Sverige, som vi kanske borde ha jobbat med tidigare, säger hon.

Koranbränningar kan försvåra

Om Sverigebilden utomlands försämras – av allt från finansiella risker till koranbränningar och kriminalitet – kan det också bromsa och försvåra eller skapa risk för sanktioner och konsumentbojkotter.

Det försvårar naturligtvis. Det är problematiskt. Men det beror på hur länge det här ligger kvar, säger Sellgren.

Svenska direktinvesteringar i utlandet hängde också med uppåt i fjol, till nästan 646 miljarder kronor, enligt Business Sweden. Det kan jämföras med 217 miljarder och 232 miljarder under 2020 respektive 2021.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.