A-
A+

Investor bättre än Stockholmsbörsen

Investor har släppt delårssiffror. Arkivbild.
Investor har släppt delårssiffror. Arkivbild.
EkonomiTT

En stark utveckling, med bolag i portföljen som gått riktigt, riktigt bra i den starka återhämtningen efter pandemin. Investors vd Johan Forssell är nöjd, men ser också osäkerhetsfaktorer framöver.

Annons

Annons

Investor slog Stockholmsbörsen under det senaste kvartalet. Totalavkastningen för Wallenbergsfärens maktbolag uppgick till 15 procent, jämfört med 7 procent för SIXRX avkastningsindex.

Vi har haft en stark utveckling. Våra bolag fortsätter att leverera, säger han.

En del av framgången kan tillskrivas den starka återhämtningen, konstaterar han.

Faktorer som driver uppgången

Vi ser ett antal faktorer som sammanfaller. Dels vaccinet, dels ett uppdämt behov, och så kraftiga stimulanser från regeringar och centralbanker. Det har spätt på uppgången.

Men det finns också hakar. Utbudet hänger inte med den starka efterfrågan, konstaterar han, och så är det Delta-varianten av viruset, som sprider sig i delar världen dit vaccinet inte nått. Sådant oroar, enligt Johan Forssell.

Vårt fokus är att jobba aktivt med våra bolag och följa vad som händer och att vara förberedda för olika scenarier.

Annons

Annons

Räntan ett frågetecken

Ränteläget, och en eventuell inflation är också frågetecken i skyn som kan vara betydelsefulla för ett innehavsbolag som Investor. Om räntan stiger kan börsen påverkas negativt.

I USA syns ett inflationstryck nu under uppgången, konstaterar han, och frågan är vart det tar vägen.

Är inflationen nu temporär eller inte? Skulle det visa sig att den inte är temporär så finns en risk att centralbanken tajtar till det. Men från vår sida spekulerar vi inte. Vi har en stark balansräkning, säger Johan Forssell.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Spara 100 kronor på ett helår – ingen bindningstid!