A-
A+

Israel: Konstruktiva förhandlingar i Paris

Framsteg görs i förhandlingarna om en överenskommelse mellan Israel och Hamas, enligt amerikanska källor. Arkivbild.
Framsteg görs i förhandlingarna om en överenskommelse mellan Israel och Hamas, enligt amerikanska källor. Arkivbild.
MellanösternTT-AP

Israel säger att samtal om en eventuell vapenvila har varit "konstruktiva".

Utspelet från den israeliske premiärministerns kansli kommer efter ett möte i Paris mellan representanter för Israel, USA, Qatar och Egypten.

Enligt amerikanska diplomatkällor diskuteras ett förslag om att Israel pausar sin militära operation mot Hamas i Gaza i två månader, i utbyte mot att de mer än 100 personer som fortfarande hålls gisslan i Gaza släpps.

I en första kommentar sade den israeliska sidan att skillnader kvarstår och att förhandlingarna kommer att fortsätta i veckan.

Förslaget förhandlas i två faser, enligt diplomatkällorna som nyhetsbyrån AP citerar. I den första fasen görs en stridspaus för att de kvinnor, äldre och skadade som fortfarande hålls gisslan ska kunna släppas av Hamas.

Därefter ska Israel och Hamas under de första 30 dagarnas stridspaus komma överens om hur israeliska soldater och civila män som hålls gisslan ska kunna friges.

Den framväxande överenskommelsen innebär också att Israel ska släppa in mer humanitärt bistånd i Gaza.

Även om överenskommelsen som förhandlas fram inte innebär ett slut på kriget hoppas amerikanska diplomater att den kan utgöra en grund för en hållbar lösning på konflikten.

Chefen för USA:s underrättelsetjänst CIA, Bill Burns, diskuterade överenskommelsen med David Barnea, som leder den israeliska underrättelsetjänsten Mossad, samt Qatars premiärminister Mohammad bin Abd al-Rahman al-Thani och Egyptens underrättelsechef Abbas Kamel.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.