A-
A+

Jamal El-Haj försökte påverka asylärende

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) ringde Migrationsverket och ville prata gott i en egyptisk imams asylärende. Arkivbild.
Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) ringde Migrationsverket och ville prata gott i en egyptisk imams asylärende. Arkivbild.
PolitikTT

Riksdagsledamoten Jamal El-Haj (S) ringde Migrationsverket och ville prata gott i en egyptisk imams asylärende.

På sociala medier delar imamen inlägg från terrorstämplade Muslimska brödraskapet.

Socialdemokraternas riksdagsledamot har varit i blåsväder sedan i maj förra året. Då trotsade han sitt partis rekommendation och deltog i en Palestinakonferens som kritiserats för Hamas-koppling.

Expressens ledarsida skriver nu att Jamal El-Haj försökt påverka ett asylärende om en egyptisk imam som kontinuerligt predikar i moskén Skandinaviska Wakf i Malmö.

I en tjänsteanteckning som upprättades i juni 2017 går det att läsa att El-Haj ringt handläggaren på Migrationsverket. Han presenterade sig med sitt fulla namn och att han är riksdagsledamot för Socialdemokraterna.

Han ska också ha sagt att han "önskar lämna vittnesmål angående betydelsen av att sökanden får stanna i Sverige och att det skulle vara en förlust för Sverige om sökanden skulle utvisas". Han vill dock inte att uppgifterna ska tillföras ärendet.

Den aktuella imamen ska, enligt Expressen, under 2015 ha föreläst i en extremistkopplad moské i Skåne tillsammans med två salafistpredikanter. En av dem ska senare ha pekats ut som hot mot Sveriges säkerhet.

På sociala medier ska imamen ha delat inlägg från personer inom terrorstämplade Muslimska brödraskapet. Imamen har också hyllat rörelsens andliga ledare, en person som legitimerat självmordsbombningar mot israelisk civilbefolkning och som beskrivit Förintelsen som ett gudomligt straff mot judar.

I ett mejl till Expressen skriver Jamal El-Haj:

"Mitt enda syfte med samtalet var att tillföra information som jag trodde var relevant och samhällsnyttigt. Den lämnade jag vid ett tillfälle.

Jag inser nu att handläggaren kunde ha uppfattat samtalet som ett sätt att påverka. Med facit i hand var det fel av mig att agera så. Jag var ny i riksdagen. Nu hade jag gjort annorlunda”.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.