A-
A+

Japans inflation högsta sedan 1981

Kazuo Ueda, som nominerats till nästa centralbankschef i Japan, har en del att fundera över.
Kazuo Ueda, som nominerats till nästa centralbankschef i Japan, har en del att fundera över.
EkonomiTT-AP-AFP

Konsumentpriserna i Japan steg med 4,2 procent i januari, jämfört med samma månad för ett år sedan. Men centralbanken lär fortsätta med minusräntan ett tag framöver.

Annons

Annons

Det är en nivå som landet inte haft sedan 1981, som eldats på av högre energipriser, visar officiella siffror. Samtidigt är siffran lägre än de 4,3 som marknaden räknat med.

I ökningen ingår inte färska livsmedel, där stora prisvariationer kan uppstå.

4,2 procent är långt i från de nivåer som en del andra länder, däribland Sverige, USA och Storbritannien, tampas med. Samtidigt är den mer än dubbelt så hög som Japans inflationsmål på 2 procent.

Den skenande inflationen blir en av utmaningarna för landets kommande centralbankschef. Kazuo Ueda, som nominerats till posten, talade för parlamentet under fredagen. Han väntas godkännas av parlamentet, där den styrande koalitionen har en stabil majoritet.

Några stora förändringar i centralbankens politik verkar inte vara att vänta. Räntan ligger på -0,1 procent, och centralbanken har också lagt stora pengar på att köpa statsobligationer, för att sätta fart på ekonomin.

Det är nödvändigt att behålla penningpolitiska lättnader för att stödja ekonomin och skapa en miljö där företag kan höja lönerna, sade han i sitt första offentliga uttalande efter att han nominerats.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.