A-
A+

Justitieminister manar medier till återhållsamhet

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard. Arkivbild.
Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard. Arkivbild.
DanmarkTT

Danmarks justitieminister Peter Hummelgaard (S) uppmanar medierna att gå försiktigt fram i förmedlingen av detaljer i fallet där en man står anklagad för mordet på en 17-åring och bortrövandet av en 13-årig flicka.

Hummelgaard får medhåll av en dansk barnrättsorganisation, Journalistförbundets ordförande Tine Johansen, samt familjen Mengs målsägandebiträde Mai-Brit Storm Thygesen, skriver danska Journalisten.

I ett mejl till dansk media uppmanar Storm Thygesen media att inte beskriva detaljerna i ärendet, eftersom åtalet kommer att innehålla "förfärande detaljer" som kommer att vara "svåra och traumatiserande för de anhöriga att få insyn i via media".

Under måndagen fick medier tillgång till det tio sidor långa åtalet mot den 32-årige man som anklagas för att ha våldtagit och dödat 17-åriga Emilie Meng 2016 och för att ha berövat och misshandlat en 13-årig flicka 2023, samt för att ha försökt våldta en 15-årig flicka.

Och de många brutala detaljerna i åtalet får nu justitieminister Peter Hummelgaard att gå ut med en ovanlig varning direkt till landets medier. Till TV 2 News säger ministern:

Jag hoppas innerligt att alla danska medier tar varningen från både mig själv och Børns Vilkår på allvar.

Han säger också att fallet har fått honom att överväga en lagändring. I dag har allmänheten fritt tillträde till domstolsförhandlingar och tillgång till handlingar som domar och åtal.

Efter en "mycket svår avvägning" har dock justitieministern kommit fram till att han inte anser att reglerna bör ändras.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.