A-
A+

Källor: Ukraina slog ut rysk Östersjöhamn

Bild utlagd av lokal politiker som uppges visa släckningsarbetet på söndagen.
Bild utlagd av lokal politiker som uppges visa släckningsarbetet på söndagen.
RysslandTT

Ukrainska drönare ligger bakom den storbrand som utbrutit i den ryska exporthamnen Ust-Luga vid Östersjön, uppger källor.

Operatören Novatek bekräftar bara att branden orsakats av "extern påverkan", och meddelar att allt arbete har stoppats i bränsleterminalen som är en av Rysslands största.

Terminalen – vid Finska viken, bara någon mil från Natolandet Estlands gräns – drivs av ryska Novatek.

Larmet kom mitt i natten. Ryska medier rapporterar att invånare hörde drönare, som först troddes vara på väg till storstaden S:t Petersburg. Men plötsligt ändrade de kurs, rapporterar ryska Fontanka, och anföll Ust-Luga, som nyhetsbyrån Bloomberg beskriver som en av Rysslands två huvudhamnar i Östersjön för energiexport.

"Inga skadade till följd av en brand vid Novateks terminal i hamnen i Ust-Luga. Personal evakuerades", skrev Aleksandr Drozdenko, guvernör för den region som fortfarande heter Leningrad, enligt nyhetsbyrån AFP i det inledande skedet.

Brinner fortsatt

Fortsatt under söndagen brinner det på platsen, rapporterar den statliga nyhetsbyrån Tass. Internationella medier rapporterar att allt arbete vid terminalen har avbrutits.

Novatek uppger enbart att branden är resultatet av "extern påverkan". Men under söndagen bekräftar källor inom Ukrainas säkerhetstjänst SBU att landet ligger bakom, skriver mediebolaget RBC.

Ust-Luga beskrivs som ett prioriterat mål eftersom Ryssland där producerar bränsle för militär användning, enligt RBC:s källor.

Om uppgifterna stämmer är det ett nytt kapitel i Ukrainas bekämpning av Rysslands anfallskrig. Ukrainska drönare har regelbundet attackerat områden i centrala Ryssland nära Moskva och regioner som gränsar till Ukraina. Men S:t Petersburg ligger nästan dubbelt så långt bort.

Kan påverka export

När Ryssland i torsdags uppgav att en ukrainsk drönare hade utfört en attack i Leningradregionen var det den första kända sådana händelsen där sedan den ryska invasionen av Ukraina inleddes för snart två år sedan. Och helgens attack är i så fall den andra.

Eldsvådan kan potentiellt påverka anläggningens exportkapacitet under en tid, bedömer nyhetsbyrån Bloomberg.

Därmed kan händelsen även få internationell påverkan på energimarknaden. EU har under kriget infört sanktioner mot ryska fossila bränslen, men exempelvis LNG (flytande naturgas) är undantagen. Det innebär att europeiska länder enligt medierapporter fortfarande köper bränslen via bland annat Ust-Luga för flera miljarder kronor varje månad.

Olja och gas från hamnen har tidigare bland annat levererats till Sverige. Flera internationella fraktfartyg uppges ha legat i hamnen för lastning när attacken skedde, men deras destinationer framgår inte.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.