A-
A+

Kan bli historisk – men missa 15 miljoner

Nick Dunlap slår ut på åttonde hålet under lördagens runda.
Nick Dunlap slår ut på åttonde hålet under lördagens runda.
GolfTT-AP

Golfaren Nick Dunlap kan göra något ingen lyckats med på PGA-touren sedan 1991 och blott sju spelare sedan 1940-talet.

Vid seger i kväll skriver han in in sig i historieböckerna, prischecken på 15 miljoner kronor ser han dock inte skymten av.

Inför den avslutande rundan av PGA-tävlingen i Kalifornien går Nick Dunlap ut med tre slags ledning till tvåan Sam Burns. Det var det knappast någon som trodde, inte ens han själv inför veckans tävling.

20-åringen har amatörstatus och går egentligen på University of Alabama men fick en friplats till tävlingen. Väl där har han gjort allt rätt, framförallt under tredje rundan när han gick på 60 slag, det bästa resultatet någonsin av en en amatör på PGA-touren.

Jag hade inte räknat med att behöva tävla mot en jäkla "collegeunge" som har 60 slag. Men det verkar som ju större utmaning, desto bättre spelar han, sade bland annat Justin Thomas som nu ligger trea – fyra slag bakom Dunlap.

Går i Mickelsons fotspår

Den senaste amatörspelaren att vinna på PGA-touren var Phil Mickelson som var 20 år när han gjorde det 1991. Bara sju personer har lyckats med det genom tiderna. Amerikanen skulle dessutom bli den näst yngsta vinnaren på PGA-touren sedan 30-talet, endast distanserad av Jordan Spieth som var 19 år när han vann 2013.

Trots att Dunlap nu kan vara på väg att skriva golfhistoria innebär det inte att han kommer att ha rätt till prischecken på 1,5 miljoner dollar, drygt 15 miljoner kronor.

Svenskt på tolfteplats

Reglerna är skrivna så att spelare knutna till ett universitet och med amatörstatus inte har rätt att ta emot prispengar, vilket gör att Dunlap oavsett resultat blir utan den bonusen. Helt lottlös blir han dock inte vid en eventuellt seger. Vinnaren får nämligen rätten att spela på PGA-touren under två säsonger.

För svensk del är Alexander Björk bäste svensk inför slutrundan i La Quinta. 67 slag gör att Björk nu ligger på en delad tolfteplats, nio slag bakom 13 år yngre Dunlap.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.