News55

Kavajjakten som förenar golfvärlden – i en vecka

Artikelbild
Jon Rahm under ett inspelsvarv på Augusta National. (Foto: Matt Slocum/AP/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 10 apr. 2024Publicerad: 10 apr. 2024

Den här veckan förenas en splittrad golfvärld i jakten på en grön kavaj som inte går att köpa för pengar. Om någon form av uppgörelse finns i sikte längre fram? Många hoppas, ingen vet. Det är sällan de får chansen att tävla mot varandra numera, spelarn…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Det är sällan de får chansen att tävla mot varandra numera, spelarna på LIV-touren och PGA-touren. Men i majors är LIV-spelare välkomna – så länge de har uppfyllt något av kriterierna för att kvalificera sig.

Den här veckan betyder det att totalt 13 spelare från LIV-touren får chansen att spela US Masters på Augusta National. En av dem är fjolårsvinnaren Jon Rahm, som lär ha fått ett par miljarder kronor när han i vintras tog klivet över till den saudifinansierade touren.

Ingen uppgörelse

Rahms övergång innebar tveklöst den tyngsta förlusten hittills för PGA-touren.

Jag förstod vilken position jag hade, ja. Och jag förstod att det kunde bli, vad jag hoppades, ett steg mot någon form av uppgörelse, säger spanjoren på sin presskonferens inför Masters.

Men någon uppgörelse mellan lägren – å ena sidan LIV, å andra sidan Europatouren och PGA-touren – finns inte på plats trots att den har sagts vara på gång ända sedan förra sommaren.

Samtidigt går det fortfarande inte att tjäna in några världsrankningspoäng på LIV-touren, som bara spelar 54 hål och har 54 spelare i startfältet. För de flesta – som till exempel Henrik Stenson – betyder det i praktiken att de omöjligt kan ta sig in i Masters.

De behöver hitta en väg för att värdera LIV-spelarna och hur de kan förtjäna sin väg in. Jag förstår att det är färre spelare och att du inte kan ge typ 10 eller 15 spelare en startplats, men det måste finnas en väg för spelare att kunna ta sig in, säger Jon Rahm.Underlättade flytt

ANNONS

Själv är han garanterad att få spela alla majors under fem år tack vare fjolårets triumf på Augusta. Rahm medger att det underlättade beslutet att gå över till den hårt kritiserade touren.

Och spanjoren, som lämnade såpass nyligen att han fortfarande håller tredjeplatsen på världsrankningen, har längtat efter att få mäta sina krafter med världsettan Scottie Scheffler och Rory McIlroy igen.

Man saknar att tävla mot vissa spelare, säger han.

Masters inleds klockan 14 på torsdagen, svensk tid.

Carl Göransson/TTFakta: LIV-spelarna i Masters TT

Sergio García, Dustin Johnson, Phil Mickelson, Jon Rahm, Patrick Reed, Charl Schwartzel, Bubba Watson – alla tidigare vinnare i Masters.

Tyrrell Hatton, Adrian Meronk – kvalificerade via världsrankningen.

Bryson DeChambeau – vann US Open 2020.

ANNONS

Cameron Smith – vann British Open 2022.

Brooks Koepka – vann PGA-mästerskapet 2023.

Joaquín Niemann – fick en specialinbjudan.

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS