A-
A+

KD vill underlätta för ensamföretagare

Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.
Kristdemokraternas ekonomisk-politiske talesperson Jakob Forssmed. Arkivbild.
PolitikTT

Kristdemokraterna vill underlätta för ensamföretagare.

De ska slippa årsredovisning och momsplikt genom ett särskilt entreprenörskonto.

Annons

Annons

Förslaget finns med i Kristdemokraternas (KD) nya ekonomiska rapport som partistyrelsen antagit.

I den pekas framförallt en växande långtidsarbetslöshet och ökad ohälsa ut som de största problemen i samhällsekonomin.

Den stora långtidsarbetslösheten riskerar att bli en utdragen kris för Sverige, säger KD:s ekonomiskpolitiske talesperson Jakob Forssmed.

I rapporten finns många gamla, men också flera nya KD-förslag. Ett är att införa ett särskilt entreprenörskonto för egenanställda företagare.

Det skulle "inte minst kunna gynna de som har bristande språkkunskaper och därmed har svårt att sätta sig in i alla regler som gäller på skatteområdet", står det i rapporten.

Cykelbud och kulturarbetare

Det handlar om ensamföretagare som säljer sitt eget arbete, till exempel som cykelbud. Forssmed tror dock framförallt att entreprenörskontot skulle vara praktiskt för många kulturarbetare.

Förslaget innebär att banker utfärdar ett entreprenörskonto där företagets inkomster sätts in. När kontoinnehavaren tar ut lön från kontot ska uttaget beskattas med 17,5 procents inkomstskatt och arbetsgivaravgifter. Med ett sådant konto finns inget krav på årsredovisning och ingen momsplikt på upp till 600 000 kronor per år.

Andra nya KD-förslag är att införa matchningsanställningar. Det innebär att en långtidsarbetslös blir anställd av en matchningsaktör, till exempel bemanningsföretag, som i sin tur hyr ut den anställde.

Matchningsaktören få samtidigt ett offentligt anställningsstöd.

Matchningsanställningar bygger på ett förslag från en utredning som den förra Alliansregeringen lät tillsätta.

Bland gamla KD-förslag finns dubbelt jobbskatteavdrag för utsatta grupper och att socialbidraget ska ersättas av statlig dagpenning för arbetsföra.

När det gäller ohälsa och sjukfrånvaro föreslår KD bland annat en ny sjukskrivningsmiljard som regionerna får ta del av om de lyckas minska sjukskrivningarna.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova vårt medlemskap i en månad för endast en krona!