A-
A+

Kina-banker stoppar ryska betalningar

Möjligtvis en fnurra på tråden. På bilden Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
Möjligtvis en fnurra på tråden. På bilden Kinas president Xi Jinping och Rysslands president Vladimir Putin. Arkivbild.
EkonomiTT-AFP

Flera ryska bolag har fått problem med betalningar via kinesiska banker. Lokal media rapporterar om att en större kinesisk bank helt blockerat betalningar med ryska företag.

Med uppgifter från flera ryska företag skriver den ryska affärstidningen Vedomosti att en av de större bankerna, Zhejiang Chouzhou Commercial Bank, har ställt in alla betalningar som har med Ryssland att göra. Även andra kinesiska banker har försvårat affärer över gränsen.

Kremls talesperson Dmitry Peskow medger problemen enligt Vedomosti, samt att regeringen arbetar med frågan gentemot den kinesiska regeringen.

Sedan västvärlden infört sanktioner mot stora delar av den ryska ekonomin har mycket av exporten gått via Kina. De senaste två åren har affärsvolymen länderna emellan ökat med 26 procent årligen, enligt kinesisk tullstatistik.

Enligt uppgift ska de stoppade betalningarna hänga ihop med att bankerna har blivit mer försiktiga med att göra för mycket affärer med ryssarna. Detta i rädsla för att i sin tur drabbas av västvärldens sanktioner.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.