News55

Kinberg Batra: Det här blev inte bra

Artikelbild
Anna Kinberg Batra är landshövding i Stockholms län och chef för Länsstyrelsen Stockholm sedan den 1 mars 2023. Arkivbild. (Foto: Christine Olsson/TT)
TT Nyheter
TT Nyheter
Uppdaterad: 09 apr. 2024Publicerad: 09 apr. 2024

Landshövding Anna Kinberg Batra är ångerfull över hur hon skött rekryteringen av två medarbetare som också varit hennes vänner. – Det här blev inte bra, säger hon till TV4. Aftonbladet har avslöjat hur den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra tagi…

ANNONS
ANNONS

Mest läst i kategorin

Aftonbladet har avslöjat hur den tidigare moderatledaren Anna Kinberg Batra tagit in två av sina vänner till toppjobb på länsstyrelsen i Stockholm.

Rekryteringen för en tjänst gjordes i februari och gäller ett jobb som organisationsutvecklare. Jobbet utannonserades aldrig, och ingen annan sökte jobbet.

Och i maj förra året rekryterades till en nyinrättad tjänst som planeringschef. Jobbet utannonserades bara med en lapp i receptionen. Vännen var den enda som sökte.

Det är ingen hemlighet att jag visste vilka de här personerna var sen förut och att de var högt kvalificerade för de uppgifter som de hjälper oss att lösa. Men det ska inte behöva ifrågasättas hur det går till. Det har det gjort nu och det tänker inte jag upprepa, säger Anna Kinberg Batra till TV4 Nyheterna.

I efterhand är hon ångerfull. Hon tror att myndigheten har skadats av hanteringen.

Det är klart att jag i efterhand tycker att det här inte blev bra. Det väcker frågor om hur vi jobbar, hur jag jobbar.

Samtidigt rapporterar Dagens Nyheter att myndighetens näst högsta chef, länsöverdirektör Åsa Ryding, köps ut enligt en överenskommelse undertecknad den 27 mars. Ryding arbetsbefrias fram till dess att hennes anställning formellt upphör den 31 oktober. Hon får 2,2 miljoner kronor i ersättning.

Niklas Svahn/TT

Läs mer från News55 - vårt nyhetsbrev är kostnadsfritt:
ANNONS