A-
A+

Klart: Sverige invalt i nya boxningsförbundet

Sverige har nu bytt internationellt boxningsförbund, från Iba till World Boxing, för att rädda boxningen kvar i OS. Arkivbild.
Sverige har nu bytt internationellt boxningsförbund, från Iba till World Boxing, för att rädda boxningen kvar i OS. Arkivbild.
BoxningTT

Efter falska anklagelser, avstängningar och ett nystartat förbund. Nu är det klart att Svenska boxningsförbundet byter internationellt förbund och blir invalt i nya World Boxing (WB).

Det känns fantastiskt, säger Svenska boxningsförbundets vice ordförande Per-Axel Sjöholm.

Annons

Svenska boxningsförbundet beslutade enhälligt vid ett extrainsatt årsmöte den senaste helgen att ändra stadgarna för att kunna byta internationellt förbund.

Och på torsdagen blev den svenska ansökan godkänd av WB tillsammans med fem andra nationer. Det nystartade internationella boxningsförbundet har nu tolv nationer som medlemmar och fler har ansökt.

Det känns ju fantastiskt, både som personlig seger men framför allt känns det som en seger för boxningen. Korruptionen vann inte, korruptionen ska inte få lov att vinna. Och nu är vi i hamn med en organisation som ska jobba hårt för att det aldrig ska inträffa igen, säger Sjöholm.
Det är en ganska besvärlig procedur att bli medlem för man måste visa upp att man är en organisation som har demokrati och är fungerande och har antidopningsprogram och så vidare. Det är viktigt att man inte tar in vilka länder som helst.

IOK bröt med Iba

Bakgrunden till bytet är skandalerna kring Iba som lett till att Internationella olympiska kommittén (IOK) inte låtit förbundet arrangera OS-turneringarna 2021 och 2024 och som skulle kunna kasta ut boxningen helt från OS.

För två månader sedan bröt IOK även formellt med Iba.

Skandalerna och oegentligheterna kring det internationella boxningsförbundet (som först hette Aiba men sedan bytte namn till Iba) har pågått i många år. Det har bland annat handlat om ekonomi, domarfusk och oegentligheter kring styrningen av förbundet.

"Underbart att vi lyckats"

Sjöholm blev själv inblandad då han kandiderade till Ibas styrelse. Iba uteslöt Sjöholm och flera andra ordförande- och styrelsekandidater på grund av falska anklagelser. Han och representanter för tre andra andra nationer, som alla blev avstängda av Iba, grundade så småningom det nya internationella förbundet World Boxing.

Det roliga nu är att de fyra länderna Sverige, USA, Nya Zeeland och Nederländerna är med i World Boxning. Det känns fantastiskt för oss som har kämpat, vi fyra personer som varit i förarsätet hela tiden. Det är underbart att vi lyckats, säger Sjöholm.

Skälet till striden mot Iba och för att ett nytt förbund bildades var att man ville rädda kvar boxningen på OS-programmet.

Fanns ett orosmoln

Iba har redan stängt av Sverige, så att det svenska förbundet nu byter till WB får ingen praktiskt betydelse för svenska amatörboxare.

Det har funnits ett orosmoln att vi inte ska kunna få boxas mot de nordiska länderna, för det är ändå de som vi boxas mest mot. Men det finns inga hinder, säger Sjöholm.

WB ska ha sin första kongress i november då man ska välja styrelse. Sveriges tidigare vice ordförande Karin Mattsson sitter med i WB:s interimstyrelse och kommer också att kandidera till WB:s första valda styrelse, tillsammans med Per-Axel Sjöholm.

Gillade du artikeln? Dela den med dina vänner.

Annons

Annons

Annons

Annons

Be om att bli uppringd

Mejla oss

Prova Premium i en månad för endast en krona.